Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

To τανγκό με την Τουρκία θέλει δύο παρτενέρ – συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

 

«Στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε και υπάρχει ένας πολύ έντονος κυνισμός», διαπιστώνει, μιλώντας στο «Π», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την υπόθεση Παππά – Μιωνή, ενώ ως προς το ενδεχόμενο παραπομπής του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε Ειδικό Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι «μεγαλώνει ο θόρυβος και πληθαίνουν οι καταγγελίες».

Για την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας, τονίζει ότι η Τουρκία «είναι ένας κακός γείτονας» και ξεκαθαρίζει ότι, όποτε χρειάζεται, η Ελλάδα απαντά και προστατεύει τα συμφέροντά της, χωρίς να αρνείται τους διαύλους επικοινωνίας. Αποκωδικοποιεί το νομοσχέδιο για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει την απόσυρση μιας σειράς πλαστικών ειδών από τον Ιούλιο του 2021. Απαντά, τέλος, για το «οικολογικό μπόνους» σε ηλεκτροκίνητα οχήματα και υπογραμμίζει ότι ακόμα και ακριβά Ι.Χ. θα γίνουν εξαιρετικά πιο προσιτά με τα κίνητρα που παρέχονται.

 

Οι αποκαλύψεις όλου του προηγούμενου διαστήματος με τις συνομιλίες Παππά-Μιωνή και Παπαγγελόπουλου-Καμμένου αναδίδουν μια δυσάρεστη οσμή. Εκτιμάτε ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις; Και αν τις γνώριζε, γιατί δεν παραπέμπετε και αυτόν, εκτός από τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Ένα μέρος της κοινής γνώμης σε όλο τον κόσμο πιστεύει ότι όταν εμπλέκεται το δεξί σου χέρι σε μια υπόθεση τότε είσαι και εσύ σε κάποιο βαθμό συνυπεύθυνος. Αυτό δεν είναι αναγκαστικά σωστό. Όταν όμως μετά από το θόρυβο που προκύπτει, καλύπτεις ουσιαστικά το δεξί σου χέρι, γίνεσαι και εσύ πολιτικά συνυπεύθυνος. Από όλα αυτά που έχουν έρθει στη δημοσιότητα φαίνεται ότι στο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε και υπάρχει ένας πολύ έντονος κυνισμός. Δεν είναι μόνο η ιδεοληψία ή οι αυταπάτες, όπως ονόμασαν οι ίδιοι το γεγονός ότι βρίσκονταν εκτός της ευρωπαϊκής και οικονομικής πραγματικότητας. Είναι ότι λειτούργησαν και λειτουργούν τελείως έξω από το πλαίσιο δεοντολογίας το οποίο οι ίδιοι διαφήμισαν. Όλη τους η πολιτική κάθε άλλο παρά παραπέμπει στο περιβόητο ηθικό τους πλεονέκτημα. Και έτσι τώρα είναι απολογούμενοι, αλλά παριστάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν!

Εκτιμάτε ότι το Ειδικό Δικαστήριο είναι πιο κοντά για τον κ. Παπαγγελόπουλο; Διότι, μπορεί η κυβέρνηση να ομνύει στη μη ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, αλλά εδώ αποκαλύπτονται εξωθεσμικές ενέργειες…

Δεν είμαι μέλος της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής. Βλέπω όμως να μεγαλώνει ο θόρυβος και να πληθαίνουν οι καταγγελίες. Η Βουλή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καλείται να κάνει το καθήκον της. Η προανακριτική θα οδηγηθεί στα συμπεράσματά της και οι βουλευτές θα ψηφίσουν με βάση αυτό που επιτάσσει η συνείδησή τους.

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Ερντογάν άνοιξε έναν δίαυλο επικοινωνίας που παρέμενε ανενεργός, έστω για θέματα χαμηλής πολιτικής. Η Τουρκία, όμως, επιμένει στη λογική των προκλήσεων και της προαναγγελίας γεωτρήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μήπως η λογική της αποτροπής δεν δουλεύει με τους γείτονές μας;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία είναι ένας κακός γείτονας. Βλέπετε πάλι την ανησυχία για την Αγία Σοφία. Η κυβέρνηση όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δώσει τις δικές της απαντήσεις: Όπως κάναμε με τη διακρατική συμφωνία Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου East-Med, αλλά και με την άμεση αντίδρασή μας στον Έβρο. Και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να απαντάμε όταν απαιτείται. Διότι η Ελλάδα προστατεύει τα συμφέροντά της! Την ίδια στιγμή, όντας γείτονες με την Τουρκία, δεν αρνηθήκαμε ότι πρέπει να υπάρχει κάποια επαφή μεταξύ μας. Και έτσι λοιπόν έγινε αυτή η επαφή για θέματα χαμηλής πολιτικής όπως ο κορωνοϊός και ο τουρισμός. Θέλουμε μια ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία. Θέλουμε να αφήσουμε τις εντάσεις στο παρελθόν. Δεν ξεχνάμε όμως ότι για να προχωρήσουμε μπροστά και να αφήσουμε πίσω μας αυτές τις εντάσεις, χρειάζεται καλή πίστη και από την άλλη πλευρά. Το τανγκό όπως λένε θέλει δύο!

Την Τρίτη που μας πέρασε παρουσιάσατε το νομοσχέδιο για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης. Ποιες είναι οι βασικές προβλέψεις του;

Από τη ρύπανση που γίνεται στις θάλασσες το 80% οφείλεται στα πλαστικά. Και η μισή από αυτή οφείλεται στα πλαστικά μιας χρήσης! Θέλουμε λοιπόν η Ελλάδα να είναι από τις χώρες που πρωτοπορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης. Μαχαιροπήρουνα, πιατάκια, ποτήρια και περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, καλαμάκια, μπατονέτες, αναδευτήρες, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά: όλα αυτά αποσύρονται από τον Ιούλιο του 2021. Πέραν αυτών, προβλέπουμε τη μείωση των πλαστικών ποτηριών και περιεκτών τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και 60% μέχρι το 2026. Επιβάλλουμε για αυτό το λόγο ένα μικρό τέλος 4 λεπτών του ευρώ- όπως γίνεται σήμερα για τις πλαστικές σακούλες- και ενθαρρύνουμε παράλληλα τα καταστήματα να παρέχουν εναλλακτικές που δεν θα επιβαρύνονται από το τέλος. Εισάγουμε όμως και μια σειρά εθνικών μέτρων: Εφαρμόζουμε το νέο νόμο νωρίτερα στο Δημόσιο, από τον Γενάρη του 2021. Και θεσμοθετούμε ένα νέο σύστημα για τα πλαστικά μπουκάλια που περιέχουν ποτά. Θα επιβληθεί δηλαδή ένα τέλος το οποίο οι καταναλωτές θα παίρνουν πίσω με την επιστροφή του μπουκαλιού στο σημείο στο οποίο το αγόρασαν. Με αυτά τα επιπλέον μέτρα δείχνουμε ότι αποσύρουμε τα πλαστικά μιας χρήσης όχι μόνο λόγω συμμόρφωσης με την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και διότι πιστεύουμε πραγματικά σε αυτή την πολιτική! Θέλουμε με όλα αυτά τα μέτρα να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα ανακύκλωσης.

Το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση επιφέρει μια τομή στην αγορά οχημάτων. Πόσο κερδισμένος θα βγαίνει κάποιος που θα επιλέξει να αγοράσει ένα νέο αυτοκίνητο ή δίκυκλο με το οικολογικό μπονους;

Το πακέτο των 100 εκατ. ευρώ που προβλέπουμε οδηγεί σε μεσοσταθμική μείωση της τιμής ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου κατά 15% η οποία, μαζί με τα φορολογικά κίνητρα, φτάνει το 25%! Η μείωση κόστους είναι δηλαδή τέτοια που αρκετά μοντέλα ηλεκτρικών ΙΧ θα καταστούν πολύ περισσότερο προσιτά στον καταναλωτή. Πέραν αυτών, τα έξοδα συντήρησης ενός ηλεκτρικού ΙΧ είναι πολύ λιγότερα- περίπου τα μισά- σε σχέση με αυτά ενός συμβατικού ΙΧ. Επομένως, ο ιδιοκτήτης θα εξοικονομεί χρήματα κάθε χρόνο που το χρησιμοποιεί! Τα κίνητρα όμως αφορούν και τα ηλεκτρικά σκούτερ και ποδήλατα. Εδώ το οικολογικό μπόνους θα καλύπτει ακόμη μεγαλύτερο μέρος της τιμής: 20% για τα ηλεκτρικά σκούτερ και 40% για τα ηλεκτρικά ποδήλατα! Το κάνουμε αυτό διότι θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στους νέους τρόπους μετακινήσεων, αλλά και στη νέα γενιά, η οποία τους χρησιμοποιεί περισσότερο από κάθε άλλη.

Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει στο τέλος της ημέρας ένας συμβιβασμός στην Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έχει και ως βασικό πεδίο την πράσινη ανάπτυξη; Κινδυνεύει η χώρα μας, τελικά, να πάρει λιγότερα χρήματα από όσα αναμένουμε;

Βρισκόμαστε εν αναμονή των τελικών αποφάσεων τις οποίες, σύμφωνα με τις δηλώσεις Μέρκελ-Μακρόν της περασμένης Τρίτης, αναμένουμε μέσα στον Ιούλιο. Δεν μπορώ φυσικά να προκαταλάβω τις αποφάσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορισμένες διαφοροποιήσεις στις τελικές προτάσεις μπορεί να υπάρξουν. Σε κάθε περίπτωση όμως έχει διαμορφωθεί ένα θετικό πλαίσιο για τις επιδιώξεις της Ελλάδας.  Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα κερδισμένα κράτη-μέλη των τελικών αποφάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης και οι περιβαλλοντικές δράσεις (ενεργειακή εξοικονόμηση, πράσινες μεταφορές, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, απολιγνιτοποίηση) θα είναι στο επίκεντρο του Ταμείου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο