Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Το τενεκεδάκι παρακάτω – άρθρο στο capital.gr

IMG 4619Στη συλλογή από αυταπάτες της κυβέρνησης μπορεί να προστεθεί άλλη μία: Η αυταπάτη της πεποίθησης ότι οι Έλληνες ασχολούνται ακόμα με τους θεατρινισμούς της.

Έχουν πάψει προ πολλού να ασχολούνται.

Αυτό που τους απασχολεί είναι η βελτίωση του επιπέδου της ζωής τους. Είναι οι συγκεκριμένες λύσεις που θα βγάλουν τη χώρα μας από την κρίση και θα δημιουργήσουν ρεαλιστική προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Και αυτά δεν τα βλέπουν.

Αντιθέτως, αυτά που βλέπουν και ακούν είναι οι ίδιες θεατρικές παραστάσεις στη Βουλή και τα κανάλια, τα ίδια συνθήματα και οι ίδιες αερολογίες από μια κυβέρνηση που συνεχίζει να παριστάνει πως ζει σε μια άλλη πραγματικότητα.

Ποιο ήταν το περιεχόμενο του τελευταίου επεισοδίου αυτής της κακόγουστης σαπουνόπερας;

Πρώτον, η ψήφιση φοροεισπρακτικών μέτρων που φορτώνουν άδικα βάρη το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, με τον καταφανώς ψευδή ισχυρισμό πως αυτά επηρεάζουν μόνο τους πλουσίους.

Δεύτερον, η θριαμβολογία για την υπόσχεση μιας περιορισμένης έκτασης διευκόλυνσης σε σχέση με το χρέος από το Eurogroup, η οποία δεν αποτελεί, ούτως ή άλλως, κάτι νέο. Και που μάλιστα, αυτή τη φορά, απειλεί να εγκλωβίσει τη χώρα σε ένα μόνιμο καθεστώς λιτότητας, δεσμεύοντας την για την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια.

Περιλαμβάνεται, λοιπόν, σε αυτές τις εξελίξεις, κάτι που δημιουργεί ουσιαστική αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας; Κάτι που θέτει τις βάσεις για την έξοδο από την κρίση; Για την ανάκτηση της αξιοπιστίας; Για την προσέλκυση επενδύσεων; Για την καταπολέμηση της ανεργίας; Για τη μετάβαση από το μοντέλο διανομής φτώχιας σε ένα μοντέλο παραγωγής πλούτου;

Τίποτα απολύτως.

Το μόνο που εξυπηρετούν αυτές οι εξελίξεις είναι πως βοηθάνε όλους τους εμπλεκομένους να αποφύγουν τις δύσκολες λύσεις, κλωτσώντας απλά το τενεκεδάκι παρακάτω!

Οι μεν Ευρωπαίοι με ένα προσωρινό μπάλωμα νιώθουν πως μπορούν πλέον να βάλουν για λίγο στην άκρη το ελληνικό πρόβλημα και τη suigeneris ελληνική κυβέρνηση και να ασχοληθούν με τις προσκλήσεις του Brexitκαι του προσφυγικού. Ξέρουν ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν είναι ατελέσφορα, όμως θεωρούν πως με την εφαρμογή του κόφτη δαπανών θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι επόμενες κυβερνητικές αποτυχίες με επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Η δε κυβέρνηση καταφέρνει με μανούβρες να μεταθέσει τα πιο σοβαρά προβλήματα για το μέλλον φορτώνοντας τα στους επόμενους, ενώ η ίδια θεωρεί πως κερδίζει έτσι κάποιο χρόνο παραμονής στην εξουσία, το οποίο άλλωστε είναι εμφανώς το μόνο που την ενδιαφέρει.

Αυτοί που χάνουν από αυτή τη μη-λύση είναι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι βλέπουν να τους φορτώνει η κυβέρνηση κι άλλα βάρη και να προετοιμάζεται να επιβάλει άμεσα επιπλέον σκληρά μέτρα. Όλα αυτά, μάλιστα, υπό τις ιαχές πανηγυρισμών των κυβερνητικών στελεχών για το μεγάλο τους επίτευγμα!

Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με όχημα τους μικροπολιτικούς τακτικισμούς της κυβέρνησης. Η ιδεοληπτική της προσήλωση στην υψηλή φορολογία, σε συνδυασμό με την εχθρική της στάση απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την οικονομία ακόμα πιο βαθιά σε ένα τούνελ χωρίς έξοδο.

Η μόνη βιώσιμη λύση μπορεί να προέλθει από ένα μίγμα πολιτικής που θα βασίζεται στο τρίπτυχο «χαμηλότερη φορολογία, χαμηλότερες δαπάνες και διαρθρωτικές αλλαγές για την προσέλκυση επενδύσεων». Αυτή είναι η λογική στον πυρήνα της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ενάντια σε αυτή τη λογική. Το είδαμε για άλλη μια φορά πριν λίγες μέρες όταν πανηγύριζε για τους φόρους που επέβαλε ισχυριζόμενη ότι αποδίδει κοινωνική δικαιοσύνη! Το βλέπουμε εδώ και μήνες όταν τα ίδια της τα στελέχη προσπαθούν να ακυρώσουν μεταρρυθμίσεις και να συκοφαντήσουν μόνοι τους όσες ιδιωτικοποιήσεις αναγκάζονται να προωθήσουν!

Ως Νέα Δημοκρατία οφείλουμε να εστιάσουμε σε θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν ευκαιρίες και πλούτο ώστε να απεγκλωβίσουμε τη χώρα από τη μίζερη, κοντόφθαλμη και κοινωνικά άδικη λογική της κυβέρνησης. Μόνο έτσι θα σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης. Όχι κλωτσώντας απλά το τενεκεδάκι παρακάτω.

Μετάβαση στο περιεχόμενο