Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Το θέατρο του Μαξίμου δεν κόβει εισιτήρια – συνέντευξη στην εφημερίδα “Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου”

 D4S1391fb 2ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ για την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ δεν μπορεί να την πάρει η όποια ελληνική κυβέρνηση, τονίζει στην «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ο Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι οι αντιφάσεις, τα τρικ και η επιπολαιότητα γύρισαν μπούμερανγκ στη σημερινή κυβέρνηση.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ χαρακτηρίζει «θέατρο που δεν κόβει εισιτήρια» τα περί ρήξης, ενώ δεν αποκλείει εκλογές άμεσα, καθώς, όπως λέει «όσο η οικονομία σέρνεται οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν ανοικτές».

Σχετικά με την έξοδο στις αγορές, επισημαίνει ότι  το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να επαναλάβει αυτό που είχε γίνει ήδη από το 2014.

Ως επικεφαλή κατάρτισης του «γαλάζιου» προγράμματος, προαναγγέλλει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις θέσεις του για την οικονομία στη ΔΕΘ, με βάση το νέο σκηνικό.

 

 

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα

«Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου»

Πλησιάζει το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Βλέπετε λύση;

Περιμένω τον κ. Τσίπρα να φορέσει γραβάτα! Ο ίδιος το είπε και εγώ το παίρνω της μετρητοίς…

Εν πάση περιπτώσει: Οι δανειστές και η κυβέρνηση θα σπρώξουν το τενεκεδάκι παρακάτω. Ουσιαστικά διαπραγματεύονται μια μεσοβέζικη λύση που θα στηρίζεται σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα που θα μεταθέτει το πρόβλημα στις επόμενες κυβερνήσεις. 

Η κυβέρνηση έπρεπε να δεχθεί τη συμφωνία που προτάθηκε στο προηγούμενο Eurogroup; Δεν ήταν σκληρή για τη χώρα;

Η κυβέρνηση στο προηγούμενο Eurogroup υπέστη μια προφανή και δεινή διαπραγματευτική ήττα. Και το ζητούμενο είναι γιατί έφτασαν εκεί τα πράγματα.

Διότι η κυβέρνηση κάνει τραγικά λάθη, τόσο στην ουσία της πολιτικής της όσο και στην διαπραγματευτική της τακτική. Και φορτωθήκαμε το 4ο μνημόνιο!

Με την πολιτική της η οικονομία εξακολουθεί να σέρνεται και δεν μπορεί να βγει από την κρίση. Όσο συμβαίνει αυτό, μπορεί το ΔΝΤ ή ο οποιοδήποτε άλλος να σου λέει ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν».  Επομένως η διαπραγματευτική θέση της χώρας είναι αδύναμη.

Επιπλέον, η κυβέρνηση καθυστέρησε τις διαπραγματεύσεις της αξιολόγησης για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Για να κάνει «μασάζ» στην κοινή γνώμη και τους βουλευτές της για το 4ο μνημόνιο για μισθωτούς και συνταξιούχους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περαιτέρω ζημία στην οικονομία και τελικά η διαπραγμάτευση συνέπεσε με τον εκλογικό κύκλο της Γερμανίας. Άρα μικρότερα περιθώρια ευελιξίας από την απέναντι πλευρά.

Η θέση της ΝΔ ποια είναι; Να φύγει ή να παραμείνει το ΔΝΤ; Και με ποιο ρόλο;

Ας μην γελιόμαστε! Την απόφαση αυτή δεν μπορεί να την πάρει η όποια ελληνική κυβέρνηση.

Να μας γίνει επίσης δίδαγμα το πάθημα της κυβέρνησης στην τελευταία διαπραγμάτευση. Οι αντιφάσεις, τα τρικ και η επιπολαιότητα γύρισαν μπούμερανγκ. Και για την ίδια την κυβέρνηση και για τη χώρα.

Αξιοπιστία και σοβαρότητα χρειαζόμαστε. Αλλά η κυβέρνηση έχει πάρει διαζύγιο από αυτές τις έννοιες.

Η έξοδος στις αγορές είναι εφικτή;

Είχαμε βγει δοκιμαστικά στις αγορές ήδη από το 2014. Αυτό προσπαθεί η κυβέρνηση να επαναλάβει, έχοντας φορτώσει  εν τω μεταξύ στους Έλληνες ένα τσουβάλι μέτρα!

Αν είχαν ακολουθήσει άλλη διαπραγματευτική τακτική και είχαν κλείσει νωρίς την αξιολόγηση, τώρα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα στις αγορές. Με την  καθυστέρηση έβαλαν τρικλοποδιά στον εαυτό τους.

Δυστυχώς και στη χώρα όμως.   

Ρήξη βλέπετε;

Η κυβέρνηση είτε θα κάνει ένα επώδυνο συμβιβασμό είτε θα οδηγηθεί η ίδια και η χώρα σε περιπέτειες.

Ωστόσο μου φαίνεται αδιανόητο να μην βρεθεί κάποια άκρη. Απλώς η κυβέρνηση θα μετακινηθεί και πάλι από τις Θερμοπύλες στο Μαραθώνα. Από την άνιση μάχη στο μέγα θρίαμβο! Στη φαντασία της βέβαια.

Διότι όλα αυτά είναι θέατρο που δεν κόβει εισιτήρια.

Εκλογές; Πότε;

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσπαθούν να γαντζωθούν με κάθε τρόπο στην εξουσία.

Παρόλα αυτά όσο η οικονομία σέρνεται οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν ανοικτές.

Η στρατηγική της ΝΔ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση; Αν οι εκλογές αργήσουν;

Η στρατηγική κρίνεται από το αποτέλεσμα. Θυμηθείτε από πού ξεκινήσαμε πριν 2 χρόνια, αφού είχαμε χάσει 2 εκλογικές αναμετρήσεις.  

Σήμερα όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ έχει πάρει ένας σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ από 10 έως 16 ποσοστιαίες μονάδες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από τον Αλέξη Τσίπρα με διαφορά 10-12 μονάδες.

Βεβαίως, δεν επαναπαυόμαστε στις δημοσκοπήσεις. Εργαζόμαστε συστηματικά για να διευρύνουμε την απήχηση της ΝΔ και να εισπράξουμε τη θετική ψήφο των πολιτών.

Όσο για τις εκλογές, η ΝΔ τις ζητάει, παρόλο που δεν μπορεί να τις επιβάλλει,  διότι όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση ο λογαριασμός συνεχώς μεγαλώνει. Συνεπώς,  το αίτημα για πολιτική αλλαγή έχει έναν ισχυρό συμβολισμό, ανεξαρτήτως του πότε θα γίνουν οι εκλογές.

Ξέρετε, ο χρόνος δεν κυλάει εις βάρος της ΝΔ. Δυστυχώς κυλάει εις βάρος της χώρας.

Εσείς είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε; Ολοκληρωμένο πρόγραμμα υπάρχει;

Εργαζόμαστε συστηματικά για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ και πλέον έχουμε προχωρήσει και στο επίπεδο της κατάρτισης των πρώτων σημαντικών νομοσχεδίων που θα προωθήσει η κυβέρνησή μας.

Μέχρι σήμερα έχουμε παρουσιάσει περίπου 10 θεματικές του προγράμματος. Πιο πρόσφατα παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μ

Μετάβαση στο περιεχόμενο