Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Το τουρκικό τρένο για Βρυξέλλες είναι ακόμα στην Προύσα. Εφημερίδα Εξπρές.

1.
Τι μήνυμα «στέλνει» η ΕΕ στην Τουρκία, και ίσως σε κάθε υποψήφια χώρα, με το πάγωμα των οκτώ κεφαλαίων διαπραγμάτευσης;


Το μήνυμα είναι διπλό. Από τη μία η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας γιατί θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε στενότερες σχέσεις και μία χώρα η οποία θα ξεπεράσει τις αντιλήψεις και τις αγκυλώσεις που δημιουργούν προβλήματα τόσο στην ίδια όσο και στις σχέσεις με τους γείτονές της. Στέλνει όμως παράλληλά και το μήνυμα πως η ενταξιακή της προοπτική δεν μπορεί να είναι «αλά τούρκα». Γι’ αυτό τον λόγο πάγωσαν οκτώ από τα τριάντα πέντε συνολικά κεφάλαια –όσα σχετίζονται με την Κύπρο και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντί της- και κατέστη σαφές πως η Τουρκία θα είναι σε μία συνεχή διαδικασία αξιολόγησης από την ΕΕ.


2.
Θεωρείτε ικανοποιητικές της αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών σχετικά με τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία;


Οι αποφάσεις θεωρούνται ικανοποιητικές τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την κυπριακή η οποία εν πάση περιπτώσει είναι και η άμεσα ενδιαφερόμενη για το θέμα του Τελωνειακού Πρωτοκόλλου. Θεωρώ πως πρόκειται για έναν δημιουργικό συμβιβασμό ο οποίος χωρίς να κλείνει την πόρτα στην Τουρκία, καθιστά σαφές πως εάν δεν εκπληρώσει κάποιες συγκεκριμένες υποχρεώσεις -τόσο γενικότερα όσο και σε σχέση με την Κύπρο- δεν θα μπορεί να πραγματώσει τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες της.


3.
Πως σχολιάζετε τη θέση που προβάλλεται από πολλούς ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χωρίς καμία έως τώρα υποχώρηση από την Τουρκία;


Η Τουρκία ήδη, πριν από το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων και αμέσως μετά, έχει κάνει κάποιες παραχωρήσεις. Έχει τροποποιήσει δύο φορές το Σύνταγμά της, έβαλε την κουρδική γλώσσα στα σχολεία και στην τηλεόραση άλλαξε την πάγια θέση της στο Κυπριακό κλπ. Το τουρκικό τρένο όμως στο δρόμο του για τις Βρυξέλλες έχει φτάσει αυτή την στιγμή μέχρι την Προύσα. Χρειάζεται η Τουρκία να κάνει πολλά περισσότερα βήματα μέχρι να φτάσει στον στόχο της. Αν τα κάνει θα είναι προς όφελος όλων. Εάν όχι, η πρώτη που θα ζημιωθεί θα είναι η ίδια.


Μετάβαση στο περιεχόμενο