Πριν από ένα μήνα περίπου στο Στρασβούργο η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε την λήψη πιο αυστηρών μέτρων με σκοπό τον περιορισμό του καπνίσματος. Ανάμεσα στα μέτρα τα οποία υιοθετήθηκαν είναι ότι στο 1/3 περίπου ενός πακέτου τσιγάρων θα πρέπει να αναγράφονται οι προειδοποιήσεις για τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία. Ανάμεσα στις προειδοποιήσεις που θα αναγράφονται είναι «Το κάπνισμα σε σκοτώνει», «Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο» κ.α.. Επίσης στις αποφάσεις συμπεριλαμβάνεται η απαγόρευση των ενδείξεων mild, lights και low tar από τα πακέτα των τσιγάρων οι οποίες σύμφωνα με την Κομισιόν λειτουργούν παραπλανητικά για τους καταναλωτές. Ευτυχώς για τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς, μετά από παρέμβαση των Ελλήνων ευρωβουλευτών, απερρίφθη σχετική πρόταση ξένων ευρωβουλευτών για τη σταδιακή μείωση των ενισχύσεων που προορίζονται για τους καπνοπαραγωγούς.
Προσωπικά δεν γνωρίζω την γεύση του καπνού διότι δεν έχω ποτέ καπνίσει. Γνωρίζω όμως ποιες είναι οι επιπτώσεις του στην υγεία του ανθρώπου. Ασθένειες όπως ο καρκίνος, αρκετές καρδιακές και εγκεφαλικές παθήσεις επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στο κάπνισμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας το κάπνισμα προκαλεί τέσσερα εκατομμύρια νεκρούς τον χρόνο. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στα δέκα εκατομμύρια το 2020 ή το 2030. Τα νούμερα αυτά έχουν ιδιαίτερη αξία για την χώρα μας καθώς εδώ και χρόνια διατηρούμε την πρωτιά στην Ευρώπη όσον αφορά το κάπνισμα. Ο κάθε Έλληνας το 1999 κάπνισε κατά μέσο όρο 7,66 τσιγάρα την ημέρα έναντι 6,10 των Κυπρίων και 6,04 των τρίτων Ισπανών. Στην τελευταία θέση οι Νορβηγοί με 1,57 τσιγάρα ημερησίως. Στην Ελλάδα η τάση είναι αυξητική ενώ στην Νορβηγία η τάση είναι η μείωση των τσιγάρων που καπνίζονται ημερησίως. Επίσης από διάφορες έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι η τάση για κάπνισμα είναι υψηλότερη στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις καθώς οι έχοντες καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερη αμοιβή και εκείνοι που είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι σε θέματα υγείας αποφεύγουν το κάπνισμα. Αντιλαμβανόμαστε συνεπώς τις σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις καθώς εξαιτίας του εθισμού άτομα με χαμηλό εισόδημα σπαταλούν δυσανάλογα υψηλά ποσά για τσιγάρα από ότι για άλλα είδη όπως η είναι η υγιεινή διατροφή.
Συνεπώς πιστεύω ότι ορθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήρε τις παραπάνω αποφάσεις. Από την άλλη πλευρά το Κοινοβούλιο εξακολουθεί να υποστηρίζει την θέση ότι πρέπει να ενισχύονται οι καπνοπαραγωγοί παρά την προσπάθεια που καταβάλει για περιορισμό του καπνίσματος. Και αυτό διότι θεωρεί ότι οι καπνοπαραγωγοί ζουν και εργάζονται σε μειονεκτικές περιοχές, έχουν χαμηλό εισόδημα και ότι τελικά δεν πρέπει να τιμωρηθούν αυτοί για το γεγονός ότι στην αγορά κυκλοφορεί ένα βλαβερό προϊόν. Ωστόσο πολλοί θα διερωτηθείτε πως είναι δυνατό η Ευρωπαϊκή Ένωση να παίρνει μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος και από την άλλη να επιδοτεί την καλλιέργεια του καπνού; Παγκοσμίως όλο και περισσότερο αναπτύσσεται μεγαλύτερη ευαισθησία για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. Αυτό πιθανό θα έχει ως συνέπεια την μείωση της χρήσης καπνού και συνεπώς της καλλιέργειας του. Άρα είναι φυσικό στο μέλλον οι καπνοπαραγωγοί να βρεθούν σε δύσκολή θέση. Εμείς οι Έλληνες είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με καλλιέργεια του καπνού, καθώς αποτελεί ζωτικό κλάδο για την γεωργία μας. Γι’ αυτό από τώρα η Πολιτεία οφείλει να ενημερώσει τους καπνοπαραγωγούς για τους κινδύνους και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Μέτρα τα οποία πιστεύω ότι θα πρέπει να κινούνται κυρίως προς την αντικατάσταση των καλλιεργειών καπνού με νέα αγροτικά προϊόντα που ζητούν οι καταναλωτές ή με νέες πρωτότυπες επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως ο αγροτοτουρισμός και η οικοτεχνία. Σε κάθε περίπτωση τόσο ο Έλληνας καπνοπαραγωγός όσο και το Υπουργείο Γεωργίας πρέπει να επιδείξουν προσαρμοστικότητα στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται. Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να μεγιστοποιήσει τις προσπάθειες ενημέρωσης ώστε να επέλθει ο περιορισμός του καπνίσματος. Συνήθεια η οποία σιγόκαιει την υγεία μας και τελικά μόνο προβλήματα μας δημιουργεί.