Τη διαμόρφωση ενός εθνικού, όχι στενά κομματικού, κυβερνητικού προγράμματος, στη σύνταξη του οποίου θα μετάσχουν αξιόλογοι Έλληνες πέραν των ορίων του κόμματος προαναγγέλλει στη συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, ο υπεύθυνος για την κατάρτισή του, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης αποκαλύπτει ότι θα «επιστρατεύσει» στελέχη της αγοράς, του Πανεπιστημίου, της Κοινωνίας των πολιτών, των διαφόρων φορέων, κι υποστηρίζει ότι το βασικό ζητούμενο είναι το «μεταμνημόνιο» δηλαδή η Ελλάδα της νέας εποχής. Επίσης ο κ. Χατζηδάκης απορρίπτει το χαρακτηρισμό του «νεοφιλελεύθερου» για τη σημερινή ΝΔ και το «όχι σε όλα» στην κυβέρνηση κι υπογραμμίζει ότι κάθε διαφωνία θα συνοδεύεται από αντίστοιχη γαλάζια αντιπρόταση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στο ΕΘΝΟΣ
1. Προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης σας όρισε αντιπρόεδρο με ευθύνη την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ. Με δεδομένη την επιτήρηση των δανειστών μας και γνωστό το ότι μέχρι πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση είχε κορμό τη ΝΔ, αναρωτιέται κανείς τι περιθώρια έχετε να προτείνετε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα νέο, διαφορετικό και εφαρμόσιμο.
Η κυβερνητική πολιτική δεν περιορίζεται στα στενά όρια του μνημονίου. Το μνημόνιο θέτει δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ευθύνη της κυβέρνησης το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί. Ταυτόχρονα υπάρχουν τομείς όπως η δημόσια διοίκηση, η παιδεία, το περιβάλλον κλπ στους οποίους πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια του μνημονίου.
Το βασικό ζητούμενο όμως είναι το μεταμνημόνιο, η Ελλάδα της νέας εποχής. Της δημιουργίας, της αισιοδοξίας και της κοινωνικής συνοχής. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν θα εργαστούμε για να υιοθετήσουμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο μακριά από λαϊκίστικες σαπουνόφουσκες.
2. Θα είναι τελικά ένα πρόγραμμα «νεοφιλελεύθερο»; Θα εργαστείτε υπέρ των μεγαλοαστών; Ποια εχέγγυα μπορείτε να δώσετε στη μεσαία τάξη και στα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα ότι θα βελτιώσετε τη ζωή τους, αφού δεν το κάνατε ως τον Ιανουάριο του 2015 που κυβερνούσατε;
Στην Ελλάδα ορισμένοι στιγματίζουν ως «νεοφιλελεύθερη» οποιαδήποτε αλλαγή ή μεταρρύθμιση προωθείται με στόχο να μην υλοποιηθεί. Αυτή είναι πάγια πρακτική της Αριστεράς, αλλά και των υποστηρικτών της ακινησίας σ’ όλο το πολιτικό φάσμα. Όμως με το να παραποιούμε και να διαστρεβλώνουμε τις ιδέες και τις θέσεις των αντιπάλων μας, ευτελίζουμε τον πολιτικό διάλογο και εμποδίζουμε τη συνεννόηση.
Πιστεύω βαθύτατα ότι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα σαν τη ΝΔ με το πρόγραμμά της δεν μπορεί να υπερασπίζει την α’ ή την β’ κοινωνική ομάδα. Τα οφέλη από την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής πρέπει να διαχέονται σε όλη την κοινωνία και, ασφαλώς, να έχουν στόχο την προστασία και την ανακούφιση των κοινωνικά αδυνάτων.
Να μην ξεχνάμε ότι η κρίση δεν πλήττει τους ισχυρούς, τους αδύνατους πλήττει. Ωστόσο η Ελλάδα θα βγει από την κρίση μόνο αν αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο μας και να περάσουμε από τη διανομή της φτώχειας – διαχρονική πολιτική της Αριστεράς – στην παραγωγή πλούτου. Με ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Αυτός θα είναι ο κεντρικός στόχος του προγράμματος μας.
3. Έχετε αποφασίσει με ποιους θα συνεργαστείτε για την κατάρτιση του προγράμματος;
Στο νέο πρόγραμμα, εκτός από τους βασικούς τομείς πολιτικής όπως η οικονομία, η παιδεία και το περιβάλλον θα ανοιχτούμε και σε νέα πεδία όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η καινοτομία. Ιδιαίτερη προσοχή θα δώσουμε στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας αναζητώντας καινοτόμες λύσεις με βάση την ιδιαίτερα οξυμμένη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.
Για την κατάρτιση του προγράμματος θα εργαστούν αρκετές δεκάδες άνθρωποι που θα χωριστούν σε ομάδες εργασίας, ανάλογα με τη θεματική ενότητα. Θα κάνουμε άνοιγμα στο Πανεπιστήμιο, στην αγορά, στην κοινωνία των πολιτών, στους φορείς, σε νέους δημιουργικούς συμπολίτες μας. Δεν θα περιοριστούμε επίσης στα όρια της ΝΔ. Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση αξιόλογων Ελλήνων που μοιράζονται μαζί μας την πίστη για μια Ελλάδα της Ευρώπης.
4. Στο μόνο πεδίο που παρέχετε συναίνεση στην κυβέρνηση είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Ακολουθείτε δηλαδή την πεπατημένη όλων των αντιπολιτεύσεων, που έλεγαν «όχι σε όλα», προφανώς με ένα σκεπτικό κάθε φορά, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα. Ως αντιπολίτευση όχι σε όλα, ως κυβέρνηση μάταιες προσπάθειες συναίνεσης. Πού ακριβώς βρίσκεται το «νέο» σε αυτή σας την πρακτική και γιατί την ακολουθείτε;
Το «όχι σε όλα» ήταν η πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Μια πρακτική που υπονόμευσε την κυβερνητική θητεία τους και τώρα πληρώνουν το λογαριασμό.
Η ΝΔ δεν θα γίνει ποτέ ΣΥΡΙΖΑ Νο2. Εμείς θα ασκήσουμε την αντιπολίτευση του συγκεκριμένου. Θα κινηθούμε υπεύθυνα με βάση τις αρχές και τις θέσεις μας. Θα καταθέτουμε τις προτάσεις μας, αλλά θα ασκούμε σκληρή κριτική στις ανακολουθίες, τους ερασιτεχνισμούς και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης.
Έχουμε στηρίξει ορισμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε όπου συμφωνούμε. Από την άλλη όμως δεν πρόκειται να γίνουμε παρακολούθημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ιδιαίτερα όταν αποδεικνύει ότι αυτή βρίσκεται σε μεγάλη σύγχυση. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να κυβερνά, η αξιωματική αντιπολίτευση την υποχρέωση να κάνει αντιπολίτευση. Υπεύθυνη αντιπολίτευση, αλλά αντιπολίτευση.
5. Τοσο δύσκολο είναι να βρείτε κοινό τόπο, ακόμα και στη νέα σύνθεση του ΕΣΡ; Για να λέτε «όχι» δέχεστε να σας κατηγορούν ότι εξυπηρετείτε εκδότες και κανάλια, συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση της λειτουργίας τους χωρίς άδειες. Έχετε μια εξήγηση σε αυτό;
Ασφαλώς το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο χρειάζεται ρύθμιση. Αλλά η ρύθμιση αυτή πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στα ευρωπαϊκά δεδομένα και στις αρχές ενός κράτους δικαίου, με βάση όσα ορίζει το Σύνταγμα.
Είναι ευκαιρία λοιπόν κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συνεννοηθούμε έτσι ώστε να γίνει μια καινούργια αρχή, μόνο που δεν είναι αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης.
Με το νόμο που πέρασε και τις επιμέρους κινήσεις της κυβέρνησης αποδεικνύεται ότι ο αρμόδιος υπουργός θέλει να μετατραπεί σε καναλάρχη και η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα καινούργιο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο το οποίο να υπηρετεί στενά τα κομματικά της συμφέροντα.
Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που θα είναι εναρμονισμένη με τις προβλέψεις του Συντάγματος και του Ενωσιακού Δικαίου δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε ρυθμίσεις εμπνευσμένες από τη Βόρειο Κορέα, με βάση τις οποίες ο υπουργός θα καθορίζει ακόμα και τον αριθμό των εργαζομένων στις ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις.
Άλλωστε, γιατί ανησυχεί η κυβέρνηση; Αν οι ρυθμίσεις της είναι τόσο σύγχρονες και σύμφωνες με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αμφισβητηθούν από πουθενά. Το γεγονός ότι αντιδρά με αυτό τον τρόπο έρχεται να υπογραμμίσει την αμηχανία της.