Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Το Υπουργείο Ανάπτυξης διευκρινίζει σχετικά με τη λειτουργία του προγράμματος «Εγγύηση και πλήρης επιδότηση επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης»

 

 

Δελτίο Τύπου

 

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2009

 

Με αφορμή δημοσιεύματα Τύπου σχετικά με τη λειτουργία του προγράμματος «Εγγύηση και πλήρης επιδότηση επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης» διευκρινίζονται τα εξής:

 

  1. Το Υπουργείο Ανάπτυξης ξεκίνησε την εφαρμογή του προγράμματος στις 15 Δεκεμβρίου 2008. Η διαδικασία που ακολουθείται με την σειρά είναι:  υποβολή αίτησης από την επιχείρηση στην Τράπεζα, αξιολόγηση του αιτήματος από την Τράπεζα, αποστολή του εγκεκριμένου αιτήματος ηλεκτρονικά από την Τράπεζα στο ΤΕΜΠΜΕ,  άμεση έγκριση από το ΤΕΜΠΜΕ και επιστροφή στην Τράπεζα, εκταμίευση του δανείου. Με δεδομένη την μεσολάβηση των εορτών των Χριστουγέννων, η εφαρμογή του προγράμματος έχει συμπληρώσει μόλις 19 εργάσιμες ημέρες.

 

  1. Στην διάρκεια αυτή το ΤΕΜΠΜΕ έχει εγκρίνει 739 αιτήματα που αφορούν δάνεια ύψους 57,4 εκ. €, τα οποία διατίθενται στην πραγματική οικονομία. Καθημερινά, καταγράφεται αυξητική τάση του αριθμού εγκεκριμένων δανείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 14/1 ο αριθμός των εγκεκριμένων αιτήσεων ήταν 396 και 2 μέρες μετά, στις 16/1 είχε σχεδόν διπλασιαστεί, φτάνοντας τις 739, αριθμός που θα αυξηθεί σημαντικά τις ερχόμενες μέρες.

 

  1. Σήμερα αξιολογούνται στις Τράπεζες χιλιάδες αιτήσεις Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων που το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να φθάσουν στο ΤΕΜΠΜΕ προς έγκριση, αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων. Να σημειωθεί επίσης, ότι όλες οι Τράπεζες (εμπορικές και συνεταιριστικές) έχουν υπογράψει την σύμβαση συνεργασίας με το ΤΕΜΠΜΕ.

 

  1. Το ΤΕΜΠΜΕ σήμερα έχει την δυνατότητα να εγκρίνει εγγυήσεις ύψους 2,5δις € και επιδοτήσεις επιτοκίου ύψους 100εκ. € (από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»), ποσά που επαρκούν για να χρηματοδοτηθούν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

 

Το νέο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ αποτελεί μια καινοτομία με στόχο την ενίσχυση των ΜΜΕ σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφαρμογή του προγράμματος καταγράφονται και αξιολογούνται καθημερινά, με στόχο την πιθανή λήψη διορθωτικών μέτρων που θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο την  αποτελεσματικότητά του.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο