“Μιλώντας για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι δυστυχώς είμαστε σε μια φάση, όπου οι ενδεχόμενοι επενδυτές έχουν ένα διπλό ρίσκο. Υπάρχει country risk και currency risk…”
Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχαήλ Χρυσοχοϊδη, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με θέματα ΕΣΠΑ και δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων αρμοδιότητάς του.
18 Ιανουαρίου 2012
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να κάνω μια σύντομη τοποθέτηση και να θέσω ερωτήματα. Μιλώντας για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι δυστυχώς είμαστε σε μια φάση, όπου οι ενδεχόμενοι επενδυτές έχουν ένα διπλό ρίσκο. Υπάρχει country risk και currency risk. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, υπάρχει αμφιβολία ως προς τις γενικότερες προοπτικές και την πορεία της χώρας από την μια πλευρά και υπάρχει και αμφιβολία για το ποιο νόμισμα θα έχει η χώρα, με δεδομένο ότι, μετά τις κινήσεις του κ. Παπανδρέου ιδιαίτερα σε σχέση με το δημοψήφισμα, έχει τεθεί σε αμφιβολία η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Επομένως, φοβάμαι πως ότι και να κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση σε επιμέρους τομείς, αν δεν λυθούν αυτά τα δυο βασικά ζητήματα, θα ισχύει το ποίημα του Καβάφη, ότι «είναι οι προσπάθειες μας των συφοριασμένων, είναι οι προσπάθειες μας σαν των Τρώων». Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι προσπάθειές σας, αλλά εν πάση περιπτώσει επειδή το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είναι τα βασικά εργαλεία που έχει ως προς το θέμα της ανάπτυξης, κάθε κυβέρνηση στη διάθεση της, θα ήθελα να κάνω μερικές συγκεκριμένες επισημάνσεις. Ανεξαρτήτως της γενικότερης πορείας, μπορεί κάποια κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης να βάλει κάποια αναχώματα στην γενικότερη αρνητική κατεύθυνση, που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα.
Καταρχήν, ως προς το ΕΣΠΑ, μας παρουσιάσατε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Δεν θέλω να μηδενίσω την προσπάθεια ούτε τη δική σας ούτε των συνεργατών σας ούτε των χιλιάδων ανθρώπων, που δουλεύουν σε όλη την Ελλάδα σε σχέση με το ΕΣΠΑ. Νομίζω ότι θα ήταν μικρόψυχο από την πλευρά μας, να θεωρήσουμε ότι τέτοια προσπάθεια δεν έχει γίνει, αλλά η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να εκτιμηθεί συγκριτικά. Δηλαδή, το να έχουμε κάποιους απόλυτους αριθμούς και να μας λέτε ότι οι απορροφήσεις ήταν σε ένα επίπεδο άλφα και είμαστε τώρα σε ένα επίπεδο δυο άλφα ή τρία άλφα, δεν νομίζω ότι λέει τίποτα, γιατί οι απορροφήσεις είναι ως προς την εξέλιξή τους σαν την εξέλιξη της ζωής ενός παιδιού. Είναι νομοτελειακό, ότι ξεκινάς από χαμηλότερο ποσοστό και καθώς περνάνε τα χρόνια, αν κατορθώσεις να απορροφήσεις όλο το ποσοστό φτάνεις στο 100%. Το ζήτημα είναι τι κάνεις, σε σχέση με την συνολική πορεία που υπάρχει στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.. Παρουσιάσαμε ένα πίνακα, που δείχνει ότι η Ελλάδα είναι 18η στις 27 χώρες της Ε.Ε. όσον αφορά τις απορροφήσεις. Επίσης, παρουσιάσαμε στοιχεία, που δείχνουν ότι από αυτό το 33% που αφορά στις απορροφήσεις, 5 τουλάχιστον ποσοστιαίες μονάδες είναι αποδεδειγμένα λογιστική απορρόφηση. Αναφέρομαι στα διάφορα ταμεία χαρτοφυλακίου. Δεν είναι κακή ιδέα των ταμείων χαρτοφυλακίου. Σωστό είναι που υπάρχει το ταμείο επιχειρηματικότητας, εξοικονομώ κατ’ οίκον κ.λπ., αλλά είναι λάθος η εντύπωση που επιχειρείται να δημιουργηθεί από την Κυβέρνηση, ότι επειδή λογιστικά έχουν τοποθετηθεί εκεί κάποια κονδύλια της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου 200 εκατομμυρίων ευρώ, αυτά τα ποσά έχουν διοχετευθεί και στην αγορά. Μέχρι το τέλος του χρόνου κάτω από 20 εκατομμύρια μόνο, είχαν απορροφηθεί πραγματικά από την οικονομία, από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επομένως, δίπλα στο πρόβλημα της χαμηλής συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες π.χ. με την Ιρλανδία που είναι πρώτη στις απορροφήσεις σε όλη την Ε.Ε. ή την Πορτογαλία που είναι 11η, έχουμε και ένα ζήτημα λογιστικής απορρόφησης. Ακόμη περισσότερο κύριε Υπουργέ και εσείς, αλλά και ο Υπουργός Εργασίας, κάποια στιγμή να μας εξηγήσετε τι γίνεται με αυτό το ευλογημένο κοινωνικό ταμείο. Είμαστε 23οι, έχουμε ακόμη εντονότερο πρόβλημα, έχουμε κάνει ερωτήσεις, έχουμε κάνει επερωτήσεις και οι απαντήσεις είναι μην ανησυχείτε, όλα θα πάνε καλά. Εμείς μεν, εντάξει να μην ανησυχούμε, αλλά τα αποτελέσματα βλέπουμε ποια είναι και τα βλέπουμε κάθε μέρα. Τα είπαν, προηγουμένως και συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ.
Στο κοινωνικό ταμείο δεν επετεύχθη ο στόχος του Μνημονίου, μόνο το 78% του στόχου επετεύχθη. Ακόμη περισσότερο ένα πρόγραμμα που σχετίζεται και με το κοινωνικό ταμείο, είναι το πρόγραμμα διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία ήταν σημαία της κυβέρνησης Παπανδρέου. Έγινε και Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και είμαστε σε απορρόφηση της τάξεως του 10%. Διερωτώμαι τι γίνεται εκεί πέρα και πότε θα αποδοθούν ευθύνες για αυτούς που ασχολούνται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Διερωτώμαι πώς περνάνε την ώρα τους. Πώς να το πω αλλιώς; Συνήθως, τοποθετούμε με τρόπο ήπιο, αλλά έχουν περάσει πολλά χρόνια. Πότε θα ελεγχθούν από τον Υπουργό ή πότε θα ελεγχθεί και η ίδια η ηγεσία. Δεν είμαι έτοιμος να αποδώσω ευθύνες και μπορεί να αδικώ ανθρώπους, αλλά πάντως ο αριθμός είναι απογοητευτικός.
Έρχομαι και στα διαχειριστικά. Αναφερθήκατε στις απλουστεύσεις, στα νεκρά έργα κ.λπ., αλλά να αναφερθώ και εγώ στην απόδοση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, την τελευταία διετία. Ως προς την διαχείριση, να σας θυμίσω ότι ο γενικός γραμματέας επενδύσεων ήταν ο τελευταίος που τοποθετήθηκε, έξι μήνες μετά την εκλογική σας νίκη τον Οκτώβριο 2009. Στη συνέχεια, στα 2 χρόνια κυβερνήσεων Παπανδρέου, 2 Υπουργοί και 3 Υφυπουργοί ασχολήθηκαν με το ΕΣΠΑ, μέχρι να μάθει ο προηγούμενος Υφυπουργός, ερχόταν ο επόμενος. Δική σας φράση είναι, ότι περνάνε 5 – 6 μήνες για να εξοικειωθεί κανείς με το ΕΣΠΑ. Αν διαιρέσατε το χρόνο, θα δείτε ότι έχω απολύτως δίκιο στην παρατήρηση μου, σύμφωνα και με τα δικά σας λεγόμενα. Στη συνέχεια, ήρθε η παρέμβαση της προκατόχου σας ο ν. 3840. Εσείς μεν, μας λέτε ότι βρήκατε ένα διαχειριστικό χάος, όμως εγώ είχα καταλάβει, πιστεύοντας τους συναδέλφους της τότε πλειοψηφίας, ότι με τον ν.3840 και τις προγραμματικές συμφωνίες με τις περιφέρειες και όλες αυτές τις παρεμβάσεις, είχε αντιμετωπισθεί το διαχειριστικό χάος. Προφανώς, δεν είχα δίκιο. Ήμουνα ιδιαίτερα εύπιστος. Μετά σ’ αυτή την διετία, η δική σας κυβέρνηση ήταν που δημιούργησε γενική γραμματεία στρατηγικών επενδύσεων, την οποία τώρα καταργεί. Η δική σας κυβέρνηση ήταν που δημιούργησε την ειδική γραμματεία ΕΣΠΑ, την οποία τώρα καταργεί. Η δική σας κυβέρνηση ήταν αυτή που δημιούργησε τις μονάδες στρατηγικού χαρακτήρα Μακεδονίας – Θράκης, που πάλι τις καταργεί. Πότε είχατε δίκιο; Όταν τις δημιουργούσατε ή όταν τις καταργούσατε; Διότι δεν νομίζω ότι μπορεί να είχατε δίκιο και στη μία περίπτωση και στην άλλη. Άρα, όταν μιλάμε για διαχείριση, υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, που προφανέστατα συνδέονται και με το ζήτημα που έθεσα στην αρχή, το ζήτημα της απορρόφησης και των χαμηλών αποδόσεων.
Αφορά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Νομίζω ότι εδώ, ο κ. Χρυσοχοΐδης, με επανειλημμένες δημόσιες παρεμβάσεις του, τα είπε μάλλον με πιο εύγλωττο τρόπο, απ’ ότι θα τα πω εγώ. Θέλω να επικαλεστώ μόνο έναν αριθμό. Πέρσι έκλεισε ο προϋπολογισμός, έχουμε την εκτέλεση Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2011. Είχαμε μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, κατά 21,8%, όταν υπήρχε πρόβλεψη για αύξηση 0,6%. Τι χρείαν έχουμε μαρτύρων; Πάμε κατά διαόλου, σε σχέση με την πορεία της χώρας, σε σχέση με την αναξιοπιστία μας διεθνώς, ως προς το πόσο φιλικοί είμαστε για επενδύσεις σ’ αυτή τη φάση και ως προς τη σταθερότητά μας. Έχουμε το ΕΣΠΑ, που αναφέρθηκα πως εξελίσσεται. Έχουμε ακόμη περισσότερο, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που σχετίζεται και με το ΕΣΠΑ, αλλά και με τις επενδύσεις γενικότερα, το βασικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή του το κράτος και επειδή ο προϋπολογισμός έχει πέσει έξω και παραπάνω από έξω, χρησιμοποιείτε ως διπλό και τριπλό μαξιλαράκι για να έρθει ο προϋπολογισμός περίπου εκεί που ήταν του 2011, εκεί που ήταν ο προϋπολογισμός του 2010, διότι το 2011 ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού έγινε μια τρύπα στο νερό. Χρησιμοποιείτε, λοιπόν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, μειώθηκε κατά 22% και μετά εδώ κάνουμε συζήτηση για την προσπάθεια που κάνει ο Υπουργός, για την προσπάθεια που κάνουν οι συνεργάτες του, για την προσπάθεια που κάνουν οι διαχειριστικές αρχές, αλλά όπως είπα και προηγουμένως, οι προσπάθειές τους είναι σαν των Τρώων.