Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Τρεις παρεμβάσεις του Κωστή Χατζηδάκη στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες, για τα καρτέλ, τις κρατικές ενισχύσεις και τη βιομηχανική πολιτική

kx_brussels_2_12_2013H πρόταση-οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσωπικές αποζημιώσεις των θυμάτων καρτέλ, είναι ένα σημαντικό βήμα όχι μόνο για το δίκαιο ανταγωνισμού, αλλά κυρίως για την κοινωνία. Ουσιαστικά είναι ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής, γιατί δίνει το δικαίωμα στους καταναλωτές να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τα καρτέλ. Για αυτό πρέπει να υιοθετηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα πολύ σύντομα…

kx_brussels_2_12_2013Με τρεις διαφορετικές παρεμβάσεις στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας που  πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε αντίστοιχα ζητήματα  του τομέα ευθύνης του υπουργείου.

Σε σχέση με την πρόταση-οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσωπικές αποζημιώσεις των θυμάτων καρτέλ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα όχι μόνο για το δίκαιο ανταγωνισμού, αλλά κυρίως για την κοινωνία.   «Ουσιαστικά είναι ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής, γιατί δίνει το δικαίωμα στους καταναλωτές να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τα καρτέλ». Για αυτό πρέπει να υιοθετηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα πολύ σύντομα, πρόσθεσε ο υπουργός.

Σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας στα κράτη-μέλη ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι θέσεις της Κομισιόν για το καθεστώς «de minimis» και για τον «απαλλακτικό κανονισμό» για την περίοδο 2014-2020 δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπονομεύσουν τις προσπάθειες των χωρών που αγωνίζονται να ανακάμψουν. Υπενθύμισε δε, ότι το θέμα έχει τεθεί ήδη από την Ελλάδα στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Όσον αφορά στην πολιτική για τις επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο υπουργός Ανάπτυξης απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στη μείωση του κόστους ενέργειας και στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Σημείωσε, δε, ότι η Ελληνική Προεδρία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με το ζήτημα της βιομηχανικής πολιτικής, στην οποία άλλωστε θα είναι αφιερωμένη και η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον προσεχή Φεβρουάριο.

Αναφερόμενος, τέλος, στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας κατά το  πρώτο εξάμηνο του 2014 σημείωσε ότι ο άξονας   ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας είναι μια από τις τέσσερεις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας και πρόσθεσε ότι θα δοθεί  ιδιαίτερη έμφαση προκειμένου «να κλείσουν» μερικά βασικής σημασίας ζητήματα για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας. Μεταξύ αυτών των ζητημάτων είναι οι αποζημιώσεις από τα καρτέλ, η ασφάλεια των τροφίμων και η αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων σε σχέση με το ζήτημα των δημοσίων συμβάσεων.


Μετάβαση στο περιεχόμενο