“Μπάζει” το σύστημα που καταγράφει τα επικίνδυνα προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το διπλασιασμό στα νούμερα των κοινοποιημένων επικίνδυνων προϊόντων. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου για θέματα προστασίας των καταναλωτών Μάρκου Κυπριανού σε σχετικό ερώτημα του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα προϊόντα υψηλού κινδύνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (RAPEX) ζήτησε να του παρατεθούν συγκεντρωτικά στοιχεία για τις έως τώρα καταγεγραμμένες περιπτώσεις, καθώς επίσης και συγκεκριμένα στοιχεία για την κατανομή των περιπτώσεων ανά κατηγορία προϊόντος. Ζήτησε επίσης να πληροφορηθεί σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων ελέγχου στα κράτη μέλη και τα πιθανά προβλήματα που εμφανίζονται.
Ο Επίτροπος στην απάντησή του παραθέτει συγκεντρωτικά στοιχεία του 2005 σύμφωνα με τα οποία οι συχνότερα κοινοποιούμενες κατηγορίες προϊόντων είναι οι ηλεκτρικές συσκευές (25%), τα παιχνίδια (19%), ο εξοπλισμός φωτισμού (12%) και τα μηχανοκίνητα οχήματα (12%). Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, ο όρος ‘επικίνδυνα προϊόντα’ αφορά σε όλα τα προϊόντα που η κατανάλωσή τους επιδρά στην ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών, με εξαίρεση τα τρόφιμα και τα φάρμακα.
Ο κ. Κυπριανού αναφέρει επίσης ότι οι κοινοποιήσεις επικίνδυνων προϊόντων μέσω RAPEX σχεδόν διπλασιάστηκαν στον αριθμό φτάνοντας από τις 388 το 2004 τις 701 το 2005. Η Ελλάδα μάλιστα κατέχει την τρίτη θέση στην αποστολή κοινοποιήσεων σοβαρού κινδύνου με 48 περιπτώσεις, ενώ την πρώτη θέση κατέχει η Ουγγαρία με 122 και τη δεύτερη η Γερμανία με 106 κοινοποιήσεις. Ωστόσο, άλλα κράτη μέλη όπως η Λετονία (3), η Ιταλία (2) και το Λουξεμβούργο (1) έχουν αποστείλει ελάχιστες κοινοποιήσεις προκαλώντας την ανησυχία του Επιτρόπου για την άνιση συμμετοχή των κρατών μελών στο σύστημα RAPEX. Για την Επιτροπή, αυτή η ψαλίδα είναι αδικαιολόγητη και χρειάζεται η διασφάλιση της πλήρους συμμετοχής όλων των κρατών μελών ώστε προφανώς το σύστημα να λειτουργήσει αποτελεσματικά διασφαλίζοντας την προστασία του καταναλωτή.