Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Τσίπρας: Έντιμος συμβιβασμός. Βαρουφάκης: Ρήξη. Δραγασάκης: Ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ. Δρίτσας: Όχι. Διαλέγετε και παίρνετε!” – Τηλεοπτική παρουσία του Κωστή Χατζηδάκη στο Star Channel

kx_scrnshot_tsap_1“Δεν είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να μιλάει για έντιμο συμβιβασμό και αμέσως μετά ο κ. Βαρουφάκης για ρήξη. Δεν είναι δυνατόν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να λέει αυτά που είπε για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και ο αρμόδιος υπουργός να λέει τα αντίθετα. Δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Άμυνας να λέει ότι έκανε συζήτηση για την εκχώρηση του 30% των υδρογονανθράκων του Αιγαίου στις ΗΠΑ. Και αν μπούμε σ’αυτή τη λογική, γιατί στις ΗΠΑ και όχι στη Βρετανία και όχι στην Κίνα και όχι στη Γαλλία και δεν ξέρω σε ποιόν. Για το συγκεκριμένο θέμα οφείλουν ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να τοποθετηθούν. Αν είναι αυτή θέση της κυβέρνησης, να το ξέρουμε!”

 

– Από την τηλεοπτική παρουσία του Κωστή Χατζηδάκη στο Star Channel, στην εκπομπή Live U της Πόπης Τσαπανίδου

kx_scrnshot_tsap_1 Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, βουλευτής της ΝΔ Β΄ Αθήνας, Κωστής Χατζηδάκης έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή live U, του τηλεοπτικού σταθμού Star, και στην δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου.

Τα σημαντικότερα  σημεία της τοποθέτησής του είναι :

–  Καλό  είναι η κυβέρνηση να κάνει επαφές και με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ρωσία. Το θέμα όμως είναι να υπάρχει μια συντεταγμένη στρατηγική και μια λογική σ’ αυτά. Δεν είναι δυνατόν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να λέει αυτά που είπε για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και ο αρμόδιος υπουργός να λέει τα αντίθετα. Δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Άμυνας να λέει ότι έκανε συζήτηση για την εκχώρηση του 30% των υδρογονανθράκων του Αιγαίου στις ΗΠΑ. Και αν μπούμε σ’ αυτή τη λογική γιατί στις ΗΠΑ και όχι στη Βρετανία, στην Κίνα, στην Γαλλία και εγώ δεν ξέρω που. Για το συγκεκριμένο θέμα οφείλουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να τοποθετηθούν. Αν είναι αυτή θέση της κυβέρνησης, να το ξέρουμε.

–  Εμείς την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά την είχαμε αρνηθεί. Είχαμε μιλήσει για μια προσωρινή αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Η κυβέρνηση λέει ότι μπορεί να μην αυξηθεί το ΦΠΑ πουθενά. Μακάρι! Και να μειωθεί! Αν έχει τέτοιες υπερφυσικές δυνάμεις, μακάρι να τα καταφέρει.

–  H σημερινή κυβέρνηση, πέραν του ότι είναι καινούργια, έχει ορισμένα όπλα που μπορεί να εκμεταλλευθεί: Πρώτα, ότι η Ευρώπη δεν θέλει να μας πετάξει οπωσδήποτε έξω από το ευρώ. Δεν θέλω να πω ότι θα αλλάξει όλη η λογική της ευρωζώνης, αλλά πάντως φαίνεται ότι δεν έχει μία δογματική τοποθέτηση εναντίον της Ελλάδος. Δεύτερον, η κυβέρνηση έχει απέναντί της μια αντιπολίτευση η οποία δεν της ζητάει να κάνει «τη μάνα της και τον πατέρα της». Δεν είναι μία αλαλάζουσα αντιπολίτευση η οποία όταν διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας, ο κ. Βαρουφάκης λέει «πετύχετε κι άλλα», «ζητήστε παραπάνω» κ.ο.κ. Το τρίτο πλεονέκτημα για την κυβέρνηση είναι ότι υπάρχει αυτή την ώρα  ένα σκηνικό στην οικονομία της ευρωζώνης που είναι πιο θετικό από ποτέ. Δηλαδή έχουμε το πακέτο Ντράγκι για την ρευστότητα, στο οποίο όμως δεν μπορούμε να μπούμε μέσα όμως γιατί δεν είμαστε σε πρόγραμμα, δεν έχει λύθει αυτή η εκκρεμότητα. Έχουμε το πακέτο Γιούγκερ για τα έργα. Πέφτει το ευρώ, πέφτει το πετρέλαιο.

–  Προφανώς τα κόμματα δεν είναι νεκροταφεία, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και θα ήμουν ο τελευταίος που θα ισχυριζόμουνα το αντίθετο. Αλλά εδώ έχουμε διαφορές σε πολύ σημαντικά θέματα. Έχουμε τον Πρωθυπουργό ο οποίος στέλνει γράμμα στην Μέρκελ, τον Ολάντ και τους υπόλοιπους και λέει ότι «δεν υπάρχει σάλιο» και από την άλλη έχουμε την «Αυγή», την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία λέει «λεφτά υπάρχουν». Έχουμε τον κ. Τσίπρα ο οποίος βγαίνει δίπλα στην κα Μέρκελ και λέει ότι σκοπός μας δεν είναι η ρήξη και πάμε  σ’ έναν έντιμο συμβιβασμό κλπ και την άλλη μέρα βγαίνουν ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Τσακαλώτος και μιλάνε ευθέως για ρήξη. Έχουμε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον κ. Δραγασάκη, ο οποίος μιλάει για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στον Πειραιά, ξεκάθαρα, το μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία και βγαίνει ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Δρίτσας και λέει  όχι, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετική.

–  Οι συνέπειες όλων αυτών είναι να δημιουργείται ένα κλίμα ανησυχίας. Ο κόσμος πάει στις τράπεζες και παίρνει τα λεφτά του, η πραγματική οικονομία, εκεί που κάπως σε κάποιους τομείς κάτι φαινόταν ότι μπορεί να γίνει, ξαναμπήκε στη φορμόλη και τα σενάρια grexit, που μας είχαν εγκαταλείψει εδώ και ενάμιση χρόνο, τώρα  επανέρχονται.

–  Η κυβέρνηση πρέπει να ξεπεράσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις που ήταν υπερβολικές και αχρείαστες. Πρέπει να προχωρήσει! Να ξεπεράσει τους δογματισμούς της, και εκτός από την διαπραγμάτευση με την Ευρώπη, να καταλήξει σε μια επιτυχή διαπραγμάτευση με τον εαυτό της, με τα κόμματα που την στηρίζουν και με τις συνιστώσες του ο ΣΥΡΙΖΑ.

–  Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξουμε κάθε σωστό μέτρο της κυβέρνησης. Δεν θέλουμε να γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ Νο 2 και να είμαστε εξ ορισμού απέναντι στην κυβέρνηση. Για παράδειγμα, εμείς είμαστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, λύνοντας το θέμα της εσωτερικής της διαπραγμάτευσης, εμείς φυσικά θα τοποθετηθούμε υπερ. Έχουμε τα περιφερειακά αεροδρόμια.

–  Ο πρωθυπουργός και ο κάθε υπουργός μεταξύ τους κάθε μέρα λένε άλλα πράγματα. Επίσης θα τους στηρίξουμε σε διαρθρωτικά μέτρα όπως η ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων. Οι ίδιοι ας αποφασίσουν τι θέλουν.

 

Δείτε απόσπασμα από την τηλεοπτική παρουσία του Κωστή Χατζηδάκη στην εκπομπή Live U της Πόπης Τσαπανίδου, εδώ.
Μετάβαση στο περιεχόμενο