Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Βακούφια και συντήρηση των ναών στην Τουρκία στο “μικροσκόπιο” της Κομισιόν. Καταγγελίες Χατζηδάκη

Το ζήτημα της καταπάτησης των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου θέτει με δύο ερωτήσεις του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά την δυναμική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις Τουρκικές Αρχές, ώστε να τροποποιηθεί ουσιαστικά το πρόσφατο ανεπαρκές νομοσχέδιο για τα Βακούφια και να εξασφαλιστεί η προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων για τις θρησκευτικές μειονότητες. Παράλληλα, θέτει το ζήτημα της συντήρησης των ορθόδοξων ναών στην Τουρκία, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταστραφεί ή χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, όπως σημείωσε πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.


Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρεται αρχικά στο σχέδιο νόμου, που πρόσφατα κατέθεσε η τουρκική κυβέρνηση, σχετικά με την ακίνητη περιουσία των μειονοτικών ιδρυμάτων. Η περιουσία αυτή είχε παράνομα δημευθεί από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Ο ευρωβουλευτής σημειώνει ότι “με βάση το σχέδιο νόμου, πρόκειται να επιστραφούν στους κατόχους τους μόνο τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στο Δημόσιο και όχι αυτά που έχουν πωληθεί σε ιδιώτες”. Η ρύθμιση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι “η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων έχει ήδη προβεί σε μαζικές πωλήσεις των ακινήτων αυτών με αποτέλεσμα, όταν έρθει η ώρα να τα επιστρέψει, αυτά να αποτελούν ιδιωτική περιουσία”. Προβλέπεται επίσης ότι “η επιστροφή της ακίνητης περιουσίας θα γίνεται μόνον κατόπιν σχετικής προσφυγής των ενδιαφερομένων στα τουρκικά δικαστήρια, που θα κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα”.


Η προφανής ανεπάρκεια του σχετικού νόμου να αντιμετωπίσει ουσιαστικά ένα τόσο σημαντικό ζήτημα είχε ως αποτέλεσμα η Κομισιόν να απευθύνει σχετική επιστολή προς τις τουρκικές αρχές, ζητώντας την απόσυρση του σχετικού νόμου, προκειμένου να τροποποιηθεί σημαντικά. Με βάση τις παραπάνω πληροφορίες, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ζητά να ενημερωθεί σχετικά με την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στην ενέργεια αυτή, καθώς και για τις επόμενες κινήσεις της Κομισιόν στην περίπτωση που οι αρχές δεν τροποποιήσουν το σχετικό νόμο. Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει, τέλος, την ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων, ιδιαίτερα ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.


Επιπλέον, με δεύτερη ερώτησή του ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι “σε περιοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης στη Νεάπολη της Καισαρείας, όπου επισκέφτηκε παλαιές μητροπόλεις, διαπιστώθηκε ότι αρκετοί χώροι λατρείας της ορθόδοξης πίστης έχουν καταστραφεί ή έχουν μετατραπεί σε στάβλους, αποθήκες κλπ”. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει ότι “ο σεβασμός στους χώρους χριστιανικής λατρείας αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Τουρκίας και απαράβατο όρο για την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια” και ρωτά την Κομισιόν “σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προς τις τουρκικές αρχές προκειμένου να συντηρηθούν οι ναοί με σκοπό να αποτελέσουν στοιχείο της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Μετάβαση στο περιεχόμενο