Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Βασικά σημεία ομιλίας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Αντενάουερ, στο Βερολίνο

kx_dilosi

…Όλες οι χώρες της Ευρώπης, ακόμη και οι μεγαλύτερες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τις σύγχρονες προκλήσεις. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να τα καταφέρουμε, δημιουργώντας μια μεγάλη και ισχυρή Ένωση. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε μία κοινή δημοσιονομική πολιτική που θα επιτηρείται από ένα κεντρικό μηχανισμό και θα συνοδεύεται από μία πραγματική τραπεζική ένωση, με την ΕΚΤ σε αναβαθμισμένο ρόλο…

kx_dilosi«Ενότητα» θα είναι η λέξη – κλειδί για την επερχόμενη ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014, που θα οδηγήσει στις πλέον κρίσιμες ευρωεκλογές, τόνισε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο Βερολίνο σε εκδήλωση του Ιδρύματος Αντενάουερ με θέμα «Η Ευρώπη του Αύριο: Η ελληνική θέση».

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του υπουργού: 

– Όλες οι χώρες της Ευρώπης, ακόμη και οι μεγαλύτερες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τις σύγχρονες προκλήσεις. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να τα καταφέρουμε, δημιουργώντας μια μεγάλη και ισχυρή Ένωση. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε μία κοινή δημοσιονομική πολιτική που θα επιτηρείται από ένα κεντρικό μηχανισμό και θα συνοδεύεται από μία πραγματική τραπεζική ένωση, με την ΕΚΤ σε αναβαθμισμένο ρόλο.

– Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους κοινούς κανόνες και αλληλεγγύη. Είμαστε μια Κοινότητα αλληλοεξαρτώμενων εθνών. Πιθανή αποσταθεροποίηση μιας χώρας – μέλους μπορεί να μεταδοθεί σε άλλες χώρες – μέλη. Οι αδύναμοι κρίκοι πρέπει να κάνουν αυτά που οφείλουν και οι ισχυρές οικονομίες πρέπει να επιδείξουν υποστηρικτικό πνεύμα. Όχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης αλλά και επειδή βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι.

– Τα προηγούμενα χρόνια η χώρα μας ήταν από τους πιο αδύναμους – ίσως ο πιο αδύναμος – κρίκος της ΕΕ. Μάθαμε από το παρελθόν και είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας.

– Η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε τρία σημαντικά βήματα προόδου,  αφ΄ότου ανέλαβε την εξουσία.

Πρώτον, εξασφαλίστηκε η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Τα δύο κόμματα που εξ αρχής στήριξαν την κυβέρνηση συνεχίζουν να την στηρίζουν, ενώ το τρίτο, η Δημοκρατική Αριστερά –το μετριοπαθές αριστερό κόμμα- αν και δεν μετέχει στην κυβέρνηση , δεν δείχνει ότι σκοπεύει να την καταψηφίσει.

Δεύτερον, τα σενάρια του Grexit είναι νεκρά.

 • Το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού (εξαιρουμένης της εφ’ άπαξ ενίσχυσης στον χρηματοοικονομικό τομέα) μειώθηκε από το 10,5% του ΑΕΠ το 2009 στο 1% το 2012 –υπερβαίνοντας τον μνημονιακό στόχο.
 • Το δομικό ισοζύγιο του 2010-1012 βελτιώθηκε κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ –μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές που έχει πετύχει προηγμένη οικονομία.

Τρίτον, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

 

– Το όραμά μας είναι να μετατρέψουμε την Ελληνική οικονομία σε ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή και φιλική για τις επιχειρήσεις οικονομία.

Για αυτό το σκοπό τους δώδεκα τελευταίους μήνες έχουμε εφαρμόσει μία σειρά από δομικές μεταρρυθμίσεις :

 • Με τον νέο επενδυτικό νόμο καταπολεμούμε  την γραφειοκρατία εισάγοντας μία Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή  και σύστημα αυτοαξιολόγησης των επενδύσεων.
 • Απελευθερώσαμε επαγγέλματα και αρκετούς τομείς της αγοράς
 • Εκσυγχρονίσαμε το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς αίροντας τους περιορισμούς και τα εμπόδια εισόδου.
 • Ήδη τρέχει ένα πρόγραμμα διευκόλυνσης των εξαγωγών με 25 μέτρα τα οποία απλοποιούν τις εξαγωγικές διαδικασίες.
 • Καταργήσαμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και εισαγάγαμε περισσότερη εργασιακή ευελιξία ώστε να στηρίξουμε την απασχόληση.
 • Η απορρόφηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων βρίσκεται τώρα πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και η Ελλάδα κατατάσσεται 8η μεταξύ των 27 κρατών-μελών, από 20ή που ήταν πριν από έναν χρόνο.
 • Επανεκκίνησαν μεγάλης κλίμακας έργα υποδομής και ξανάρχισαν οι εργασίες σε δύο μείζονες αυτοκινητόδρομους που διασχίζουν τη χώρα. Πιστεύουμε ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα πάρουμε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αλλάξει η εικόνα στα έργα για τους τέσσερεις –συνολικά- μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

 

– Ήδη έχουν καταγραφεί κάποια θετικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα επανακάμπτει:

 • Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις την Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Εαρινές Προβλέψεις) το 2013 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ.
 • Επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας και πολυεθνικές έχουν αρχίσει να επανεπενδόυν στην χώρα μας, όπως οι Cosco, Unilever, Hewlett Packard, Philip Morris και Nokia. Περιμένουμε επίσης καλά νέα από το Αζερμπαϊτζάν, σχετικά με τον πετρελαϊκό αγωγό ΤΑΡ.
 • Το 2012 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,4% και ανήλθαν στο 13.8% του ΑΕΠ, κάτι που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 30 ετών, ενώ ήδη καταγράφηκε αύξηση 20% στις τουριστικές κρατήσεις για τον Μάϊο του 2013.
 • Ξεφεύγουμε από τα προβλήματα της γραφειοκρατίας (“red tape”) και προσφέρουμε μεταχείριση “red carpet” για όλους τους δυνητικούς επενδυτές.
 • Εστιάζουμε, αποφασιστικά και χωρίς χρονοτριβή, στο μεγαλύτερο παγκοσμίως πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σε σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. 27 διαφορετικά προγράμματα τρέχουν αυτή τη στιγμή στις υποδομές, την κτηματαγορά και ευάριθμες εταιρείες υπό κρατικό έλεγχο.

 – Πρέπει να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή με πολιτικές ενίσχυσης της ρευστότητας και της κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε την βοήθεια των εταίρων μας μέσω περαιτέρω πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Χρειαζόμαστε την στήριξη των εταίρων μας για να δημιουργήσουμε το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο που θα στοχεύει στην αντιμετώπιση της έλλειψης χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος, εστιάζοντας στην κάλυψη των αναγκών των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε την στήριξη των εταίρων μας με άμεσες ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες, ειδικά για τη νέα γενιά.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο