Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Βασικά σημεία της τοποθέτησης του Κωστή Χατζηδάκη κατά τη συνεδρίαση στη Βουλή για το πακέτο Γιουνκέρ παρουσία του κ. Κατάινεν

Στη σημερινή συνάντηση της διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης είπε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  • Το Επενδυτικό Σχέδιο Γιουνκέρ για την Ευρώπη είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, το οποίο, πέρα από τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση προσφέροντας αναπτυξιακή ώθηση.
  • Με την ενεργοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων δημιουργείται η προοπτική για πολλαπλασιαστικά οφέλη, όπως νέες θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους, σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξουν αποτελέσματα είναι να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση και να προσφέρει εκτεταμένη ενημέρωση για επενδυτικές ευκαιρίες.
  • Δυστυχώς, μέχρι στιγμής η χώρα μας είναι ανάμεσα στους ουραγούς όσον αφορά στην εκμετάλλευση των πόρων του επενδυτικού σχεδίου. Μέχρι τον Μάρτιο, μένοντας πίσω από 22 άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, δεν είχε αξιοποιήσει ούτε ένα ευρώ, ενώ σήμερα έχει ενταχθεί μόλις ένα ελληνικό έργο στο σχέδιο.
  • Το σημαντικότερο εμπόδιο για την αξιοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας είναι η μεγάλη αβεβαιότητα στη χώρα τον τελευταίο χρόνο, η οποία έχει επιβαρύνει έντονα το επενδυτικό κλίμα. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, αποτέλεσμα των capitalcontrols αλλά των προβλημάτων των τραπεζών που τις εμποδίζουν να διοχετεύουν πόρους στην πραγματική οικονομία.
  • Υπονομευτικά δρα επίσης και η εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι σε έργα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα), όπως, πχ, αυτά για τα απορρίμματα, τη στιγμή που το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο παροτρύνει τέτοια ακριβώς έργα.

Ο κ. Κατάινεν έκανε αναφορά στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, υπογραμμίζοντας πως είναι ένα όχημα που μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στην κινητοποίηση επενδύσεων, συμπληρώνοντας το έργο των τραπεζών. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο Ταμείο τέθηκε σε λειτουργία το 2014 όμως έκτοτε έχει μπει στον πάγο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο