Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Βήματα σε αιολικά και φωτοβολταϊκά”. Άρθρο του ΥΠΑΝ Κωστή Χατζηδάκη στο Βήμα της Κυριακής.

Πριν από πέντε χρόνια η εγκατεστημένη ισχύς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα ήταν 450MW. Από το 2004 μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της πολιτικής μας για την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, καταφέραμε να τριπλασιάσουμε την εγκατεστημένη ισχύ που σήμερα φτάνει
τα 1250MW. Επίσης αυξήθηκαν κατά 140% οι αδειοδοτήσεις ΑΠΕ (7.500MW) με πολύ αυστηρότερα περιβαλλοντικά κριτήρια σε σχέση με το παρελθόν


Σίγουρα οφείλουμε να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο τον βηματισμό μας για την προσέλκυση ξένων και ελληνικών επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ. Εχουν γίνει προσπάθειες όλα τα τελευταία χρόνια. Από πέρυσι μόνο μέχρι φέτος:  • Το ΥΠΕΧΩΔΕ ολοκλήρωσε το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, που διευκολύνει τη χωροθέτηση μονάδων ΑΠΕ, επιταχύνει την υλοποίηση σχετικών έργων και εξασφαλίζει παράλληλα μεγαλύτερη προστασία των πολιτών.

  • Το Υπουργείο Ανάπτυξης προετοίμασε τον νόμο 3734/2009 που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο με τον οποίο απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ήταν μια παρέμβαση που χαιρετίστηκε από την επενδυτική κοινότητα, αφού αναμένεται να προωθήσει περαιτέρω τις επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Παράλληλα ανακοινώσαμε πρόσφατα, μία σειρά μέτρων για την εύκολη εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων στις στέγες των σπιτιών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Με τον ίδιο νόμο ανοίξαμε το δρόμο για την αξιοποίηση της γεωθερμίας, όχι μόνο στις γεωργικές καλλιέργειες, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά και στις κατοικίες.

  • Η ΡΑΕ έχει δεσμευθεί πως θα προσπαθήσει μέχρι το τέλος Ιουλίου να αντιμετωπίσει το δύο τρίτα των αιτήσεων που εκκρεμούν στις υπηρεσίες της και σε μερικούς μήνες επιδιώκει να τελειώσει με το σύνολο των αιτήσεων που εκκρεμούν.

Παράλληλα σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προχωράμε στην περαιτέρω απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον εξορθολογισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις υπόλοιπες ΑΠΕ, με έμφαση στην αιολική και τα μικρά υδροηλεκτρικά. Δεν μπορώ σήμερα να αναφερθώ σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες αυτού του νομοσχεδίου. Ωστόσο, η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να απλοποιηθεί ακόμα παραπέρα η διαδικασία αδειοδότησης προκειμένου να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια και να ξεπεραστούν δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές. Μία τομή που ήδη έχω ανακοινώσει δημόσια είναι η κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση των μεγάλων επενδύσεων έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε γρηγορότερα τους στόχους που έχουν τεθεί τόσο από την ΕΕ όσο και από την Ελλάδα. Για την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία έχει υπάρξει συνεννόηση με την επενδυτική κοινότητα καθώς και με τις περιβαλλοντικές – Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.


Οι ΑΠΕ, η «πράσινη» ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος, η βιώσιμη ανάπτυξη, είναι προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Αυτή η πολιτική μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να δώσει ώθηση σε νέους και δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, να βοηθήσει την χώρα μας να περάσει από την περιφέρεια στην καρδιά της Ευρώπης. Σε αυτήν την προσπάθεια βρισκόμαστε σε ανοικτή επικοινωνία και διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: επενδυτές, κινήσεις πολιτών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ. Δεν δεχόμαστε τις καταστροφολογικές προσεγγίσεις, γιατί αποδεδειγμένα έχουν γίνει βήματα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά δεν θέλουμε να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε βήματα τόσο για την προώθηση των ΑΠΕ όσο για την άλλη καινούργια ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα που αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας για την οποία τελευταία έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ( πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, απόσυρση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών κλπ). Ως ευρωβουλευτής είχα δει τις πολιτικές αυτές να υλοποιούνται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεν δικαιούμαστε να μείνουμε πίσω και προσπαθούμε με συγκεκριμένα μέτρα να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που ανοίγονται για την χώρα με αυτές τις καινούργιες πολιτικές.


Μετάβαση στο περιεχόμενο