Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Βιογραφικό

Βιβλία

Όλα τα κοινοτικά προγράμματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το βιβλίο αυτό, που είναι και το πρώτο του Κωστή Χατζηδάκη, παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 1996. Στο βιβλίο επιχειρείται για πρώτη φορά μία ευσύνοπτη παρουσίαση όλων των κοινοτικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παρατίθενται συγκεκριμένες οδηγίες και συμβουλές για την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα προγράμματα αυτά. Με πρωτοβουλία του συγγραφέα το βιβλίο στάλθηκε σε όλους του Νομάρχες και Δημάρχους της χώρας και καταχωρήθηκε σε ειδικό site στο internet.

Ελλάδα και Ευρώπη: Ποιο κοινωνικό κράτος;

Το δεύτερο βιβλίο του Κωστή Χατζηδάκη εκδόθηκε τον Ιούνιο του 1998. Σε αυτό περιέχονται σκέψεις και προτάσεις για την Κοινωνική Πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το ενδιαφέρον στοιχείο του βιβλίου είναι ότι ένας φιλελεύθερος πολιτικός ασχολείται με την κοινωνική πολιτική η οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν προνομιακό πεδίο αριστερών ή έστω κεντροαριστερών προσεγγίσεων. Οι ιδέες που προβάλλονται στο βιβλίο οδηγούν σε ένα άλλο μοντέλο κοινωνικής προστασίας και όπως τονίζεται από τον συγγραφέα: « Πέρα από την πλειοδοσία επίδειξης κοινωνικής ευαισθησίας στα λόγια και στα τηλεοπτικά παράθυρα, η ουσία βρίσκεται στην αποτελεσματικότητα με την οποία πραγματοποιούμε τα σχέδιά μας. Διότι όλοι ανεξαρτήτως προθέσεων κρινόμαστε από το αποτέλεσμα».Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου οι αναγνώστες ενημερώνονται για όλα τα Ευρωπαϊκά Κοινωνικά Προγράμματα τα οποία αφορούν ανέργους, εργαζόμενου, νέους, φοιτητές και καθηγητές, μη κυβερνητικές οργανώσεις άτομα με ειδικές ανάγκες και την εκκλησία.

Εκεί, Γύρω στα Σαράντα

Το 2000 ο Κωστής Χατζηδάκης συνεισέφερε στο συλλογικό βιβλίο «ΕΚΕΙ, ΓΥΡΩ ΣΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ» (εκδ. «Ελληνικά Γράμματα») το άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα που φεύγει, η Ελλάδα που έρχεται». Πρόκειται για μια έκδοση με τους προβληματισμούς της πολιτικής γενιάς των «σαραντάρηδων», όπως την εκπροσωπούν οι Νάσος Αλευράς, Νότης Ανανιάδης, Γιώργος Γερόπουλος, Ζαχαρίας Ζούπης, Τάσος Ηρακλείδης, Δημήτρης Καρύδης, Μιχάλης Καστρινάκης, Δημήτρης Κατσικάρης, Αργυρώ Κεφαλά, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ζέφη Κόλλια, Νίκος Μπελαβίλας, Τάσος Παππάς, Χάρης Παυλίδης, Πέτρος Σφηκάκης και Μίμης Χέλμης. Ηταν ένα βιβλίο που καταγράφει μνήμες και απόψεις, σκέψεις και προτάσεις, εμπειρίες και οράματα των «παιδιών της μεταπολίτευσης». Στο άρθρο του ο Κωστής Χατζηδάκης πραγματευόταν τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, όπως και τη θέση της Ελλάδας στον ανατέλλοντα 21ο αιώνα.

Το Όραμά μας για την Ευρώπη (Our Vision of Europe)

Στη σημαντική αυτή έκδοση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (εκδ. “Garant”, 2001), ο Κωστής Χατζηδάκης συμμετείχε με το άρθρο «Το Παρόν και το Μέλλον των Περιφερειακών Πολιτικών της ΕΕ». Μετά από την επισκόπηση της λειτουργίας των Διαρθρωτικών Ταμείων ως το τέλος της προγραμματικής περιόδου 1994-1999, στο άρθρο του Έλληνα ευρωβουλευτή εκτίθενται οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η μελλοντική ΕΕ μέσα από τις περιφερειακές πολιτικές της, όπως είναι:

• η ανεπάρκεια των διαθέσιμων πόρων λόγω του περιορισμού να μην ξεπερνούν ένα απειροελάχιστο ποσοστό του συνολικού κοινοτικού ΑΕΠ
• η αύξηση των ανισοτήτων με
την εισδοχή 10 νέων χωρών μελών και την ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων
• η καθαρά «στατιστική» άνοδος του βιωτικού επιπέδου ορισμένων ελληνικών περιφεφειών λόγω της προσθήκης πολύ φτωχότερων περιφερειών στα νέα κράτη μέλη.

Η τελευταία αυτή πρόκληση μπορεί να αντιμετωπιστεί, κατά την άποψη του Κωστή Χατζηδάκη, μόνον εάν οι περιφέρειες που μέχρι το 2006 ήταν επιλέξιμες για τις μέγιστες κοινοτικές ενισχύσεις διατηρήσουν το καθεστώς τους έως και το 2013. Άλλες προτάσεις του αναφέρονται στην ανάγκη οι περιφερειακές πολιτικές της ΕΕ στο μέλλον να είναι «εστιασμένες» σε ειδικές περιπτώσεις, όπως νησιά, ορεινές περιοχές και αστικά κέντρα σε παρακμή, αλλά και να αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες που εξασφαλίζει η αναδυόμενη Κοινωνία των Πληροφοριών. Το βιβλίο διατίθεται στα αγγλικά.

Ενότητα Μέσα από τη Διαφορετικότητα (Unity In Diversity)

Στην ογκώδη αυτή έκδοση (European Quality Publications, 2001), στην οποία επιχειρείται μια σε βάθος ανάλυση της υπόστασης της ΕΕ, συνεισέφεραν σημαντικές προσωπικότητες του δημόσιου βίου στη Γηραιά Ήπειρο: πρωθυπουργοί και υπουργοί των κρατών-μελών, κοινοτικοί επίτροποι, ευρωβουλευτές, κ.ά. Ο Κωστής Χατζηδάκης συμμετείχε με το άρθρο “Πληρώνοντας για την Ευρώπη” (Paying for Europe). με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού.

Μετά την ανάλυση των δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ βάσει της Agenda 2000, ο Κωστής Χατζηδάκης στο άρθρο του επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης της ενδο-κοινοτικής αλληλεγγύης, αλλά υπογραμμίζει πως «τα όνειρα δεν πραγματοποιούνται χωρίς χρήματα». Π.χ. για την διεύρυνση ο Έλληνας Ευρωβουλευτής τόνιζε ότι με την είσοδο των 10 νέων καρτών επιχειρείται ένα τολμηρό βήμα προς την επανένωση της Ευρώπης, το οποίο θα αποδώσει τα αναμενόμενα μόνον αν στηριχθεί σε εξίσου τολμηρές τομές στις δημοσιονομικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συγκεκριμένα, στην αύξηση των κοινοτικών πόρων.

H Ευρωπαϊκή Πολιτική Μεταφορών (The European Transport Policy)

Στο βιβλίο με τίτλο «The European Transport Policy», (εκδόσεις του ΕΛΚ, 2004), ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Γερμανός συνάδελφός του Georg Jarzembowski αναλύουν σε βάθος την πολιτική της ΕΕ στον τομέα αυτόν, με τον οποίον έχουν και οι δύο ασχοληθεί για πολλά χρόνια. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε κεφάλαια που καλύπτουν όλους τους κλάδους των μεταφορών (επίγειες, θαλάσσιες και εναέριες), περιγράφοντας τα βασικά μέτρα πολιτικής και τη νομοθεσία που έχουν υιοθετηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις αλλαγές που έχουν επέλθει μετά το 1999, όπως το σχέδιο για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό, η απελευθέρωση των σιδηροδρόμων, τα μέτρα για την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας και η αποζημίωση των επιβατών για υπερβολικές καθυστερήσεις των αεροπλάνων. Το βιβλίο μπορεί να είναι χρήσιμο, τόσο σε πολιτικούς που ενδιαφέρονται για τα συγκεκριμένα θέματα, όσο και σε ειδικούς ερευνητές, φοιτητές κ.ά που ασχολούνται επιστημονικά με το αντικείμενο αυτό. Διατίθεται στα αγγλικά και τα γερμανικά.

Χελώνες και Τίγρεις

Το βιβλίο αυτό που γράφτηκε από κοινού με τον βουλευτή Κερκύρας της ΝΔ Κ. Ν. Γεωργιάδη, προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν η χώρα μας μπορεί να μεταλλαχθεί από χελώνα σε οικονομική τίγρη και με ποιον τρόπο.

Ο τρυφερός χαρακτηρισμός «χελώνα της Μεσογείου» δεν έχει αποδοθεί ακόμη στην χώρα μας, μάλλον για λόγους πολιτικής ορθότητας.

Στο συμπέρασμα που καταλήγουν οι δύο συγγραφείς είναι ότι η Ελλάδα μπορεί, να μεταλλαχθεί από Χελώνα σε Τίγρη, αρκεί να θελήσει να αναστρέψει τους παράγοντες που την κατέστησαν χελώνα. Και αυτή η θέληση εκφράζεται μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές που οφείλει η χώρα μας να υλοποιήσει χωρίς καθυστέρηση και ιδιαίτερα εν όψει της μεγάλης ευκαιρίας του Δ΄ ΚΠΣ.

Αν όμως δεν απαντήσουμε άμεσα, ξεκάθαρα και αποφασιστικά στις προκλήσεις ανάπτυξης συντρίβοντας το καβούκι που μας εγκλωβίζει, τότε η ευεργετική επίδραση του Δ΄ ΚΠΣ θα είναι αμελητέα και η ευκαιρία θα χαθεί. Οφείλουμε λοιπόν – χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες - να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχονται σε μια νέα και δυναμική πραγματικότητα που ανατέλλει για τη χώρα μας.

Μελέτες

Κοινωνία των Πληροφοριών: Τι κάνει και τι δεν πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Η μελέτη «Κοινωνία των Πληροφοριών: Τι δεν κάνει και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα» είναι η πρώτη του
Κωστή Χατζηδάκη η οποία παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 1999. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει μια σύντομη περιγραφή των κύριων εφαρμογών της Κοινωνίας των Πληροφοριών, την κατάσταση που επικρατούσε τότε στην χώρα μας και την απόκλισή μας από τις τάσεις που διαμορφώνονταν σε διεθνές επίπεδο. Ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος έχει ασχοληθεί με τα θέματα αυτά κατά την άσκηση των καθηκόντων του στις Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαπιστώνοντας ότι το πρόβλημα στην χώρα μας είναι η εφαρμογή στην πράξη, μέσα από
την μελέτη πρότεινε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο με στόχο την αποτελεσματική προώθηση της Κοινωνίας των Πληροφοριών στο σύνολο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας μας.

Από το Β΄ στο Γ΄ ΚΠΣ

Τον Απρίλιο του 2000, ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τη μελέτη του με τίτλο «Από το Β΄ στο Γ΄ ΚΠΣ», έναν απολογισμό των αδυναμιών του Β΄ ΚΠΣ (1994-1999), αλλά και προτάσεις για την αξιοποίηση των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ (2000-2006). Στη μελέτη αυτή αξιολογείται το Β΄ ΚΠΣ ως κατώτερο των αναμενόμενων κι ως μια χαμένη ευκαιρία να κάνει η χώρα μας το απαιτούμενο αναπτυξιακό άλμα. Αποδεικνύεται με πλήθος στοιχείων πως, αντί να πλησιάσει το μέσο κοινοτικό όρο του κατά κεφαλήν πλούτου, μετά από την πλημμελή υλοποίηση του Β΄ ΚΠΣ η Ελλάδα «κατόρθωσε» να μείνει ουραγός στην ΕΕ των 15. Ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη δίδεται στις ανεπάρκειες εκείνες (ως προς το σχεδιασμό, το νομικό πλαίσιο και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης), οι οποίες τελικά στάθηκαν εμπόδιο για την πλήρη αξιοποίηση του Β΄ ΚΠΣ.

Επιπλέον, εν όψει του Γ΄ ΚΠΣ παρουσιαζόταν η φιλοσοφία του νέου Κανονισμού των Διαρθρωτικών Ταμείων, του οποίου ο Κωστής Χατζηδάκης υπήρξε εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό του Γ΄ ΚΠΣ στη χώρα μας, το δεύτερο μέρος της μελέτης περιείχε ολοκληρωμένες προτάσεις για τη μεγιστοποίηση των αναμενόμενων οφελών και ειδικότερα:

• Διακομματική συνεννόηση για τους κεντρικούς άξονες και τη διαχείριση του ΚΠΣ
• Τομές στη δημόσια διοίκηση (π.χ. πρόσληψη managers σε σχετικές υπηρεσίες,
θέσπιση κίνητρων και κυρώσεων ανάλογα με την πρόοδο των επιμέρους προγραμμάτων του ΚΠΣ, κ.ά.)
• Αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση των έργων
• Αποσύνδεση της αμοιβής του μελετητή από το κόστος του δημοσίου έργου
• Συγκριτική αξιολόγηση βάσει ποσοτικών δεικτών (bench-marking)
• Καθιέρωση Ειδικών Συμβούλων Ποιοτικού Ελέγχου (ΕΣΠΕΛ) σε όλα τα προγράμματα του ΚΠΣ
• Μέτρα για την εξάλειψη των διαπλεκομένων στη διαδικασία παραγωγής των δημοσίων έργων.

Αξιολόγηση των Μεγάλων Δημοσίων Εργων του ΚΠΣ: Μια ευρωπαϊκή ματιά με Νέα Στοιχεία και Προτάσεις

Τον Ιούλιο του 2003 ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε μια άλλη μελέτη που είχε εκπονήσει με επιστημονικούς συνεργάτες του για τα μεγάλα δημόσια έργα στην Ελλάδα, κατασκευασμένα ή υπό κατασκευή με κοινοτική συγχρηματοδοτήση. Τα βασικά ερωτήματα της μελέτης αφορούν το κόστος των έργων, το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής τους και κατά πόσον οι διαδικασίες ανάθεσης και υλοποίησής τους υπήρξαν σύμφωνες προς το κοινοτικό δίκαιο. Συγχρόνως, η μελέτη αυτή ξεφεύγει από το «κλασικό» ζήτημα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και επικεντρώνεται στην αξιοποίησή τους, τόσο για την παραγωγή άρτιων κατασκευαστικά έργων, όσο και έργων χρήσιμων στους πολίτες.

Η θεματολογία καλύπτει πλήθος έργων από το Λεκανοπέδιο της Αττικής έως τους μεγάλους οδικούς άξονες και το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και το Μετρό Θεσσαλονίκης, τη ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου. Ιδιαίτερη, όμως, σημασία αποδίδεται και σε ορισμένες «οριζόντιες» διαστάσεις της παραγωγής δημοσίων έργων, όπως είναι οι πανταχού παρούσες κακοτεχνίες, ο αναξιοποίητος θεσμός της αυτοχρηματοδότησης, το «φιάσκο» του Κτηματολογίου ή ο πολυετής «κύκλος ωρίμανσης» των μεγάλων έργων στη χώρα μας. Μετά από την όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική ανάλυση και αξιολόγηση, ο ευρωβουλευτής καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον, που βασίζονται στην ευρωπαϊκή εμπειρία, αλλά και σε θετικά παραδείγματα στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν.

Ηλεκτρονικές Εκδόσεις

Ηλεκτρονικός Οδηγός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Ο Οδηγός περιέχει πληροφορίες για τις δυνατότητες χρηματοδότησης από διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα της ΕΕ. Καθώς θα προχωρήσετε σε βάθος, θα διαπιστώσετε ότι καλύπτεται κατά κύριο λόγο το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αλλά συγχρόνως αναφέρονται και άλλες κοινοτικές πηγές χρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια.

Μετάβαση στο περιεχόμενο