Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Βλακώδης η εξαγγελία ΣΥΡΙΖΑ για κρατικοποίηση της ΔΕΗ-συνέντευξη στην ιστοσελίδα capital.gr

“Βλακώδη” χαρακτηρίζει ο υπουργός Εργασίας και υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας κ. Κωστής Χατζηδάκης την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στο Capital.gr και τον διευθυντή του Σπύρο Δημητρέλη, αυτό θα στοιχίσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δήθεν ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου ενώ και σήμερα το κράτος έχει τον δημόσιο έλεγχο στην επιχείρηση. Παράλληλα τονίζει ότι τυχόν επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ θα στείλει ένα πολύ κακό μήνυμα στους επενδυτές.

Για τις εξαγγελίες Τσίπρα για την οικονομία και τα σχέδια Βαρουφάκη περί “παράλληλου νομισματικού συστήματος” ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι με βάση αυτά που πέρασε η χώρα την περασμένη 10ετία θα περίμενε περισσότερη σοβαρότητα και από τους δυο. Στο ζήτημα των μισθών σημειώνει ότι οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού είναι εντός των αντοχών των επιχειρήσεων ενώ το ξεπάγωμα των 3ετιών θα γίνει εφόσον η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 10%. Αν, ωστόσο, σημειώνει, υπάρξει αστάθεια και ακυβερνησία θα πληγούν οι επενδύσεις και η απασχόληση.

-To Capital.gr έχει την χαρά να φιλοξενεί τον Υπουργό Εργασίας και υποψήφιο στις ερχόμενες εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία στη Β’ Αθήνας στο Βόρειο τομέα, τον κύριο Κωστή Χατζηδάκη. Κύριε Υπουργέ καλώς ήρθατε στο Capital.gr.

– Καλώς σας βρήκα.

– Να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας αμέσως με θέματα του χαρτοφυλακίου σας. Είναι αλήθεια ότι έχει επιταχυνθεί κύριε Υπουργέ, ένα τεράστιο πρόβλημα υπήρχε με την απονομή των συντάξεων. Έχει επιταχυνθεί η απονομή των συντάξεων. Έχει δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα που υπολογίζει πολύ πιο γρήγορα τις συντάξεις. Ωστόσο ακούω ότι υπάρχουν πολλά παράπονα για λανθασμένο υπολογισμό συντάξεων. Όταν κάποιος θεωρεί ότι είναι λανθασμένη η σύνταξή του κάνει ένσταση και καθυστερούν πάρα πολύ αυτές οι ενστάσεις να εξεταστούν. Τι ακριβώς συμβαίνει;

– Από τον Ιανουάριο του 2021 τότε που πήγα στο υπουργείο, μέχρι τον Μάρτιο του 2023 που υπάρχουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, σε 27 μήνες βγήκαν 570.000 κύριες συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι 1 στους 14 ενήλικες Έλληνες πήρε σύνταξη εκείνη την περίοδο. Ορισμένοι από αυτούς μπορεί να περίμεναν δύο χρόνια, 5 χρόνια, 7 χρόνια και αυτό προφανώς έχει ένα πολύ θετικό πρόσημο. Προχωρήσαμε παράλληλα -μέρος της προσπάθειάς μας δηλαδή- ήταν οι συντάξεις fast track. Έχουν εκδοθεί δεκάδες χιλιάδες συντάξεις αυτού του είδους. Υπάρχουν λάθη; Όχι περισσότερα από αυτά που γινόντουσαν πριν με το χειρόγραφο σύστημα. Απλώς οι εραστές της ακινησίας έχουν μία τάση να επιτίθενται σε κάθε καινοτομία. Επιτέθηκαν στους πιστοποιημένους δικηγόρους, λογιστές. Επιτέθηκαν ακόμα και στις προκαταβολές που δώσαμε μέχρι να βγουν οι κανονικές συντάξεις. Επιτέθηκαν στις συντάξεις fast track. Και όταν είδα τους συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ και τους ρώτησα πείτε μου γινόντουσαν λάθη και πριν; Γινόντουσαν. Γιατί λοιπόν σας ενοχλούν τα ηλεκτρονικά λάθη; Γιατί είναι του νέου συστήματος. Είναι της συγκεκριμένης Κυβέρνησης. Διορθώνονται μόνα τους. Δεν χρειάζεται καν να κάνουν ενστάσεις. Βεβαίως όποιος θέλει, συνταξιούχος αν έχει μία διαφορά 5, 10, 15 ευρώ -αυτές είναι οι όποιες διαφορές, σε ορισμένες περιπτώσεις και λίγο παραπάνω αλλά η συντριπτική πλειονότητα είναι τέτοιας φύσεως- μπορεί να πάει στον ΕΦΚΑ. Αλλά ο ΕΦΚΑ από μόνος του χτενίζει ξανά τις συντάξεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα τα όποια λάθη διορθώνονται.

– Κύριε Υπουργέ να πάμε τώρα στο ζήτημα των μισθών. Πράγματι η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό είναι πολύ θετικό για μία μεγάλη μερίδα των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Ωστόσο υπάρχει μία δυσφορία θα έλεγα στις επιχειρήσεις διότι με την αύξηση του κατώτατου έχει μικρύνει πάρα πολύ η ψαλίδα και σε σχέση με τον μέσο μισθό και αυτό δημιουργεί λένε ένα πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Επίσης έχετε εξαγγείλει ότι ο μέσος μισθός πρόκειται να αυξηθεί κατά 25% μέσα στην επόμενη τετραετία. Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω αυτές οι αυξήσεις οι οποίες βέβαια είναι σίγουρα πολιτικά ωφέλιμες -είναι ωφέλιμες για τα εισοδήματα των εργαζομένων, όμως έχουμε στη μέση και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων- έχουν μελετηθεί επακριβώς ότι τις αντέχει η οικονομία;

Ο κατώτατος μισθός ήταν 650, είχε πάει ήδη 713. Ο ΣΕΒ είχε κάνει πρόταση για αύξηση γύρω στα 750 ευρώ. Το ΚΕΠΕ ανέβαινε μέχρι και τα 760-765 ευρώ και εμείς πήγαμε στα 780. Με αντιπρόταση της ΓΣΕΕ από την άλλη πλευρά 824. Ήμασταν 18η στους 22 της Ευρωπαϊκής Ένωσης από πλευράς κατώτατου μισθού. Τώρα ανεβήκαμε 13η. Οι άλλοι 5 δεν έχουν καθεστώς κατώτατου μισθού. Ήμασταν στα απώτατα όρια πράγματι το δέχομαι, των αντοχών της οικονομίας και των επιχειρήσεων και αυτά τα οποία λέμε για από δω και πέρα τα λέμε σε βάθος τετραετίας. Και στηρίζονται ουσιαστικά στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει ως χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα -όλες οι γνωστές διαδικασίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση- και στηρίζονται βασικά σε μία παραδοχή ότι μπορούμε να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 3%. Δηλαδή με άλλα λόγια εμείς δεν παρουσιαζόμαστε ούτε ως πολιτικοί Άι Bασίληδες, δίνουμε χρήματα γιατί έχουμε καλή καρδιά, ούτε παραγνωρίζουμε την πραγματικότητα. Οι επιχειρηματίες δίνουν τις αυξήσεις μετά τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση. Προσπαθούμε να προχωρούμε με βάση τη δυναμική της οικονομίας.

– Κύριε Υπουργέ υπάρχει και άλλο ένα μέτρο το οποίο το περιμένει ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα. Είναι το ξεπάγωμα των τριετιών. Μάλιστα έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες για αυτό το μέτρο από τους εργαζόμενους. Είναι όμως άλλο ένα μέτρο αύξησης της μισθολογικής δαπάνης. Μπορείτε να μας πείτε πόσο σίγουρο είναι αυτό και πού βρισκόμαστε σε σχέση με την εφαρμογή αυτού του μέτρου;

– Ο νόμος προβλέπει και είναι ένας νόμος που είχε γίνει σεβαστός από όλες τις κυβερνήσεις που κυβέρνησαν την τελευταία δεκαετία, ότι να επανέλθει το καθεστώς των τριετιών και για αυτούς που προσελήφθησαν την τελευταία δεκαετία και μετά, γιατί για τους παλιότερους ισχύει. Θα επανέλθει όταν η ανεργία πέσει κάτω από 10%. Τώρα η ανεργία είναι 10,9%. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Υπάρχει η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Μετά την επισημοποίηση αυτού του στοιχείου η κυβέρνηση θα αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες, αλλά δεν είμαστε εκεί. Και επίσης πέραν του ότι μεσοσταθμικά δεν βλέπω ότι μέσα στο 2023 θα μπορούσε η ανεργία που ξεκίνησε από το 11,5 προς 12% να βρεθεί -μεσοσταθμικά ξαναλέω- κάτω από 10%. Είναι κάτι που θα το δούμε και μακάρι. Το ευχόμαστε πρώτοι. Εάν υπάρξουν συνθήκες αστάθειας και ακυβερνησίας τότε δεν θα υπάρχει καθοδική τάση. Θα υπάρχει νομίζω τάση προς τα πάνω. Και για αυτό λέω ιδίως προς τους εργαζόμενους ότι εάν θέλουν μία προοπτική για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αυτήν την προοπτική δίνει η Νέα Δημοκρατία διότι προσελκύει επενδύσεις, ανοίγουν καινούργιες δουλειές και με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η ανεργία και αυξάνονται και οι μισθοί.

-Στο πεδίο των εισφορών ποιος είναι ο προγραμματισμός; Υπάρχει κάποια πρόθεση ελάφρυνσης περαιτέρω των επιχειρήσεων;

-Μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Έχουμε δει τι περιθώρια υπάρχουν. Προς το παρόν μπορούμε να πούμε μόνο αυτό που λέει και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, μια επιπλέον μονάδα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.

-Να πάμε τώρα λίγο στα πολιτικά κ. Υπουργέ. Σηκώθηκε πολύς θόρυβος -το είδατε και εσείς- με το κόμμα Κασιδιάρη όπου τελικά ο Άρειος Πάγος με βάση τη διάταξη που έφερε η κυβέρνηση και ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ, μπλοκαρίστηκε και δεν θα κατέβει στις εκλογές. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι όλο αυτό ήταν μία προσπάθεια προκειμένου να μην υπάρξει ένα επιπλέον κόμμα στη Βουλή και να σας βελτιώσει τις πιθανότητες για επίτευξη αυτοδυναμίας. Τι απαντάτε σε αυτό;

Κοιτάξτε έχω να πω θετικά για το ΠΑΣΟΚ το οποίο έδειξε μία συνεπή στάση από την αρχή μέχρι τέλους σε αυτή τη διαδικασία και ψήφισε και τις σχετικές διατάξεις και κατέθεσε υπόμνημα για τον αποκλεισμό του κόμματος αυτού λόγω εγκληματικής δραστηριότητας στον Άρειο Πάγο. Αντίθετα δεν έχω να πω για το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τις σχετικές τροπολογίες στη Βουλή, αρνήθηκε να καταθέσει υπόμνημα. Και κλείνει με τη στάση του το μάτι και στους ψηφοφόρους αυτούς, επιχειρώντας γενικότερα να ψαρέψει στα θολά νερά της αντισυστημικής ψήφου.

-Σε σχέση με τη στάση του κόμματος Βαρουφάκη περί δραχμής; Περί κατάργησης του χρηματιστηρίου ακούσαμε και ένα προχθές. Βλέπετε και έναν κίνδυνο από ό,τι καταλαβαίνω να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση των λεγόμενων ηττημένων.

– Κύριε Δημητρέλη γενικότερα θα περίμενα να υπάρχει μετά τις περιπέτειες που έχει περάσει η πατρίδα μας, μία μεγαλύτερη σοβαρότητα. Δεν τη βλέπω ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ. Θυμάμαι παλαιότερα όταν ήταν σε έξαρση η ενεργειακή κρίση είχαν προτείνει ένα μέτρο το οποίο οδηγούσε στο ότι θα μπει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Ο καθένας ό,τι θέλει λέει. Αλλά εκείνο που έχει σημασία εδώ είναι ότι εντάξει, το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ δεν μπορείς να το ελέγξεις. Τουλάχιστον κοίταξε να είσαι σοβαρός στα του οίκου σου. Τώρα μετά τις περιπέτειες που είχαμε την περασμένη δεκαετία, μετά από τον τρόμο που περάσαμε το καλοκαίρι του 2015, να ξανα-ακούγονται πάλι αυτά, ότι να τινάξουμε τις τράπεζες στον αέρα, να εισάγουμε παράλληλο νομισματικό σύστημα “Δήμητρα” και ούτω καθεξής και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει ότι παραμένει ο κ. Βαρουφάκης συνομιλητής, δείχνει μία πολύ μεγάλη ελαφρότητα.

-Επειδή ήταν στο παρελθόν και το χαρτοφυλάκιο σας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλλει την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ κ. Υπουργέ με το 51%, δημόσιο έλεγχο το ονομάζει. Επειδή το γνωρίζετε το αντικείμενο όπως είπαμε, τι επιπτώσεις θα είχε αυτό αν γινόταν;

-Κοιτάξτε δεν θέλω να κάνω πολιτική κριτική γιατί έχω να κάνω μία βαρύτερη κριτική. Δηλαδή θα μπορούσα να κάνω μία κριτική περιορισμός της συμμετοχής του δημοσίου έναντι ελέγχου του δημοσίου. Έχω να πω ότι ακόμα και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να δει κανείς αυτήν την πρόταση είναι βλακώδης. Γιατί είναι βλακώδης: διότι μιλάνε για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ όταν τον έλεγχο και στην ΔΕΗ και στο ΔΕΔΔΗΕ τον έχει το κράτος. Δηλαδή θα δώσουν δύο δισεκατομμύρια στους Αυστραλούς που έχουν το 49% για να φύγουν με το management το Δημόσιο -τόσα είχαν δώσει οι Αυστραλοί, αν δεχτούν λέω έτσι- 2 δισεκατομμύρια στους Αυστραλούς, ένα δισεκατομμύριο για να αυξηθεί η συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΗ για να συμβεί τι; Ποιος έχει βάλει τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ; Το κράτος. Ποιος έχει βάλει τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ; Το κράτος. Ποιος ασκεί τον έλεγχο και στις δύο αυτές εταιρείες; Το κράτος. Είναι βλακώδης πολιτική ή δεν είναι; Ας απαντήσουν όσοι μας βλέπουν.

– Τι μήνυμα θα στείλει και στους επενδυτές μια τέτοια κίνηση;

-Σίγουρα θα στείλει αρνητικό. Μα τα συνδυάζουν πάλι και με επανακρατικοποίηση των τραπεζών και τα λοιπά. Πώς έλεγε μία παλιά διαφήμιση “Αυτός είναι κολλημένος με την μπάλα”, εκείνοι είναι κολλημένοι με το δημόσιο. Είναι το Όσιο δημόσιο. Οτιδήποτε περιορίζει το δημόσιο και κάνει πιο ευέλικτα τα πράγματα στην οικονομία τους εξοργίζει, έχουν μία αλλεργία. Προφανώς θα στείλει αρνητικό μήνυμα αλλά εδώ ακόμα περισσότερο είναι μία πρόταση την οποία προφανώς κανείς άνθρωπος σοβαρά δεν σκέφτηκε. Θα δώσεις 3 δις για να πάρεις τον έλεγχο ενός πράγματος που ήδη έχεις τον έλεγχο του;

– Έχουμε τις πρώτες εκλογές 21 Μαΐου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν -αν επαληθευτούν- ότι ίσως είναι πιθανό να υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ από τις πρώτες εκλογές. Γιατί να πάει η χώρα και σε δεύτερες εκλογές;

– Εμείς θα δούμε ποιο θα είναι το σκηνικό. Προφανώς θα σεβαστούμε το Σύνταγμα σε σχέση με τις εντολές και τις σχετικές θεσμικές διαδικασίες. Αλλά να σας πω κάτι; Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να συμμετέχει σε κυβέρνηση τουλάχιστον με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν ξέρω αν θέλει να συμμετέχει με το ΣΥΡΙΖΑ, ας τα βρουν μεταξύ τους. Αλλά από τις τοποθετήσεις γενικότερα ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες δεν αισθάνομαι ότι έχει πάρει την απόφαση να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού. Και για να τους διευκολύνουμε λέμε ότι η χώρα χρειάζεται μία αυτοδύναμη και σταθερή Κυβέρνηση.

-Κύριε Υπουργέ τέλος, το πολιτικό σας μήνυμα προς τους πολίτες για τις εκλογές που έρχονται.

Εγώ όντας υποψήφιος στον Βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών σταθερά λέω ότι έχω προσπαθήσει από όποιες θέσεις και αν έχω περάσει, στην Ευρωβουλή, στη Βουλή υπουργός τριών διαφορετικών πρωθυπουργών, να εξυπηρετήσω μία πολιτική με αξίες. Τι σημαίνει αυτό; Η Ελλάδα της Ευρώπης, πίστη στην ελεύθερη οικονομία που είναι και ο μοχλός για να υπάρξει ανάπτυξη και να ασκηθεί ουσιαστική κοινωνική πολιτική, προσήλωση στην πολιτική αξιοπρέπεια, στην εντιμότητα, στη σταθερότητα, στη σοβαρότητα. Αυτό έχω επιχειρήσει να κάνω. Και από την άλλη είμαι προσανατολισμένος σε μία πολιτική με αποτέλεσμα. Πολιτική που με έχει οδηγήσει σε συγκρούσεις με αυτούς που παριστάνουν τους προοδευτικούς στην Ελλάδα, στην Ολυμπιακή, στα περιφερειακά αεροδρόμια, στη ΔΕΗ, πιο πρόσφατα στον ΕΦΚΑ. Και για αυτό το λόγο ζητώ την υποστήριξη των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στο βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών.

-Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την όμορφη κουβέντα που είχαμε.

-Να είστε καλά. Και εγώ σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο