Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Βουλή: Εργασιακή εφεδρεία σε φορείς του ΥΠΑΑΝ

bouli_120x80

Είναι μια ευκαιρία να μας πείτε ποιοι οργανισμοί υπάγονται πια στο καθεστώς εφεδρείας και τι θα συμβεί με αυτούς. Έχω εδώ μια λίστα: ΕΟΜΜΕΧ, ΕΛΟΤ κ.λπ. Πραγματικά πρέπει να διευκρινιστεί το θέμα, διότι υπάρχει μεγάλη ασάφεια ως προς τις προθέσεις σας και μεγάλη ανησυχία προφανώς στους υπηρετούντες σε όλους αυτούς τους φορείς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, όταν είχα καταθέσει την ερώτησή μου μόλις πριν από λίγες μέρες, ο Ειδικός Γραμματέας των ΔΕΚΟ είχε στείλει μια επιστολή σε εκατόν πενήντα μία ΔΕΚ., με την οποία τους έλεγε ότι θα έπρεπε να στείλουν στήλες που να περιλαμβάνουν τουλάχιστον το 10% του προσωπικού τους το οποίο θα ετίθετο σε εργασιακή εφεδρεία. Η επιστολή αυτή θα έπρεπε να είχε σταλεί μέχρι 26 Σεπτεμβρίου. Προφανώς η λίστα εστάλη και στους οργανισμούς του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Στην ερώτησή μου, ανεξάρτητα από τις όποιες γενικές ενστάσεις υπάρχουν για τον τρόπο που η Κυβέρνηση είχε μεθοδεύσει μέχρι τότε το θέμα της εφεδρείας, είχα σταθεί ενδεικτικά σε τρία παραδείγματα, για να καταδείξω πόσο αλλόκοτες ήταν οι κινήσεις της Κυβέρνησης. Είχα αναφέρει το «Invest in Greece» κατ’ αρχήν και το ΕΤΕΑΝ.

Για το «Invest in Greece» και το ΕΤΕΑΝ είχαν περάσει δύο ειδικοί νόμοι, πέρυσι ο ένας, φέτος ο άλλος, με τους οποίους για το μεν «Invest in Greece» προβλεπόταν ότι θα έχουμε μετατάξεις από άλλους οργανισμούς για να ενισχυθεί το προσωπικό του, για το δε ΕΤΕΑΝ προβλεπόταν περίπου διπλασιασμός του προσωπικού του με καινούργιες προσλήψεις. Και μάλιστα τις μέρες που ο κ. Κυριακός, ο Ειδικός Γραμματέας έστειλε την επιστολή για την εφεδρεία, προχωρούσε το ΕΤΕΑΝ σε προκήρυξη για τις νέες προσλήψεις.

Τη Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης των αναπτυξιακών προγραμμάτων υπέθετα –είχα την αφέλεια ίσως- ότι η Κυβέρνηση θα ήθελε να την ενισχύσει, καθώς κύριε Υπουργέ διακηρυγμένος στόχος σας είναι η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. Και ο βασικός μοχλός είναι η ΜΟΔ. Δεν θα σταθώ στο πότε ήταν ΔΕΚΟ πότε δεν ήταν και όταν έστειλε ο κ. Κυριακός το γράμμα έπαυσε να είναι ΔΕΚΟ. Αλλά δεν μπορεί να θέλετε να τρέξετε γρηγορότερα το ΕΣΠΑ και την ίδια στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών να ζητά να μειωθεί το προσωπικό της βασικής σας υπομονάδας, που στηρίζει την πρόοδο του ΕΣΠΑ.

Σήμερα, επειδή το Σεπτέμβριο ξεπεράσατε τον εαυτό σας σε αλλαγές θέσεων και σε παλινωδίες και στην εφεδρεία και στα οικονομικά γενικότερα, η ερώτηση είναι εν μέρει ανεπίκαιρη νομίζω, αλλά πρέπει να μας το διευκρινίσετε. Διότι καταλαβαίνω από τις ρυθμίσεις που φέρατε για την εφεδρεία ότι οι τρεις αυτοί οργανισμοί δεν υπάγονται.
Ανεξάρτητα από αυτό –που θα μας το διευκρινίσετε- είναι μια ευκαιρία να μας πείτε από τους δεκαπέντε οργανισμούς που αφορούσε η επιστολή του κ. Κυριακού και υπάγονται στο Υπουργείο σας, ποιοι οργανισμοί υπάγονται πια στο καθεστώς εφεδρείας και τι θα συμβεί με αυτούς. Έχω εδώ μια λίστα: ΕΟΜΜΕΧ, ΕΛΟΤ κ.λπ. Δεν έχω το χρόνο να σταθώ σε καθέναν από αυτούς τους οργανισμούς. Αλλά πραγματικά πρέπει να διευκρινιστεί το θέμα, διότι υπάρχει μεγάλη ασάφεια ως προς τις προθέσεις σας και μεγάλη ανησυχία προφανώς στους υπηρετούντες σε όλους αυτούς τους φορείς.

Δευτερολογία:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι σωστό ή όχι το συμπέρασμά μου καταρχήν απ’ αυτά που μας είπατε ότι τους τρεις αυτούς Οργανισμούς δηλαδή, INVEST IN GREECE, ΕΤΕΑΝ και ΜΟΔ δεν τους αφορά το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας; Παρακαλώ, να έχουμε μία ξεκάθαρη απάντηση. Διότι, άλλο πράγμα είναι, η όποια πολιτική σας γι’ αυτούς τους τρεις Οργανισμούς, για την οποία τις ενστάσεις μας αναπτύξαμε την περασμένη εβδομάδα και άλλο το πολύ συγκεκριμένο ερώτημα για την εργασιακή εφεδρεία που αφορά τους ανθρώπους. Ξέρετε και το πρόβλημα του πολιτικού συστήματος είναι τα λόγια, οι γενικότητες, οι βερμπαλισμοί που δεν απαντούν στο συγκεκριμένο. Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα, λοιπόν και παρακαλώ να μας απαντήσετε.

Δεύτερο ερώτημα: Ο κύριος Ειδικός Γραμματέας ΔΕΚΟ είχε στείλει μία επιστολή σε δεκαπέντε φορείς του Υπουργείου σας. Στη συνέχεια με την ανακοίνωση του κ. Μόσιαλου στην 3η δράση για την εργασιακή εφεδρεία υπάγονται οι εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται και μέρος των εργαζομένων των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ, των φορέων αυτών, που απορροφώνται, συγχωνεύονται ή περιορίζονται. Αυτούς τους εργαζομένους, σε αυτούς τους οργανισμούς, αφορά η εφεδρεία.

Έχω δει, λοιπόν, με βάση τη λίστα που έχω μπροστά μου ποιοι είναι οι οργανισμοί που μπορεί να υπαχθούν και θέλω μία ξεκάθαρη τοποθέτηση από τη δική σας πλευρά για να είναι σαφή τα πράγματα για τους εργαζομένους.

Ο ΕΟΜΜΕΧ σύμφωνα με το ν. 4002/2011 μπορεί να καταργηθεί ή να συγχωνευθεί, αν επιβαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό. Τι θα συμβεί με τον ΕΟΜΜΕΧ; Προηγουμένως είχαμε το Ελληνικό Κέντρο Αργυλομάζας με το ν. 3895, που υποτίθεται ότι θα συγχωνευόταν και δεν συγχωνεύτηκε. Ο ΕΛΟΤ που σύμφωνα με το ν. 4002/2011 εισφέρει τέσσερα εργαστήρια στην ΕΒΕΤΑΜ. Το Κέντρο Ελληνικής Γούνας, το Κέντρο Τεχνολογίας Σχεδιασμού, Ψηφιακές Ενισχύσεις.

Για όλα αυτά ανεξάρτητα από τη θέση  που μπορεί να πάρει κανείς, για το αν ήταν αναγκαίες οι συγχωνεύσεις, για το αν δεν ήταν κ.λπ. -εμείς έχουμε τοποθετηθεί και έχουμε μιλήσει για την ανάγκη ενός ενιαίου φορέα μικρομεσαίων επιχειρήσεων που να έχει μία πιο συντονισμένη πολιτική- ανεξάρτητα από αυτά οφείλετε ανθρώπινα, στους ανθρώπους που ανησυχούν, στους υπαλλήλους που ανησυχούν, να δώσετε μία απάντηση: Ποιους αφορά η εργασιακή εφεδρεία; Είναι δεκαπέντε οι Οργανισμοί που υπάγονται στο Υπουργείο σας. Τοποθετηθείτε ξεκάθαρα, για να υπάρχει μία απάντηση. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να κρύβεται σε γενικότητες και σε βερμπαλισμούς της δεκαετίας του ’80.

Περιμένω, λοιπόν, φεύγοντας από αυτή την Αίθουσα και έχοντας απαντήσει εσείς προηγουμένως, να έχει διευκρινιστεί, απολύτως, το θέμα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο