Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Βουλή: ΜΚΟ σε προγ/τα “κοινωφελούς εργασίας”

bouli_120x80

Πέρα από το ζήτημα της αξιοκρατίας στις προσλήψεις, αυτό το πρόγραμμα είναι στον αέρα. Ακόμη και αν η κυβέρνηση συμφωνήσει με την ΕΕ το πρόγραμμα να μπει στο ΕΣΠΑ, θα κοπούν για την απασχόληση ευρωπαϊκές πιστώσεις 190 εκατ. ευρώ… Δεν μπορούν να γίνονται άλλο διακηρύξεις για την ανεργία, δεν μπορούν να συνεχιστούν άλλο τα επικοινωνιακά τερτίπια. Είναι προφανές από τα στοιχεία ότι η Κυβέρνηση δε λέει την αλήθεια.”

Τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη κατά τη συζήτηση επί της υπ’ αριθ. 60/37/30.8.2011 επίκαιρης επερώτησης 10 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικά με τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στα προγράμματα “κοινωφελούς εργασίας”
9 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πέρα από το ζήτημα της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στις προσλήψεις με τη μεσολάβηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που θα υπάρξει, υφίσταται ένα σημαντικό ζήτημα στο οποίο θα επικεντρωθώ ξανά –μόνο σ’ αυτό θα αναφερθώ και θέλω να γίνει κατανοητό απ’ όλους τους Έλληνες πολίτες- το οποίο σχετίζεται με το ότι το πρόγραμμα αυτό για το οποίο κουβεντιάζουμε, είναι μέχρι στιγμής στον αέρα. Ακόμα και αν η Κυβέρνηση συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, θα πρέπει να κοπούν αντίστοιχου ύψους πιστώσεις για την απασχόληση, ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ.

Θα σας αποδείξω αυτό που λέω αμέσως. Και αν μπορεί ο Υπουργός με στοιχεία, όπως θα πράξω εγώ, ας αποδείξει το αντίθετο.

Εδώ, το θέμα δεν είναι ιδεολογικό ή πολιτικό, αλλά είναι θέμα απλών αριθμών. Θα αναφερθώ, λοιπόν, στους αριθμούς. Τέτοιου είδους δράσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον «Άξονα 3» του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου σας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Το Πρόγραμμα αυτό λέγεται «ΕΠΑΝΑΔ». Το σύνολο των δράσεων που προβλέπετε είναι, κύριε Πρόεδρε, 1.624.000.000 ευρώ. Μέχρι τώρα έχουν γίνει προκηρύξεις και εντάξεις έργων ύψους 1.603.000.000 ευρώ. Μετά από την πρόσφατη μείωση της εθνικής συμμετοχής που συμφωνήθηκε με την Κομισιόν, έτσι κι αλλιώς προκύπτει ένα πρόβλημα, καθώς θα πρέπει αυτός ο Άξονας να περιοριστεί στο ύψος του 1.381.000.000 ευρώ.

Όμως, ανεξάρτητα και από τη μείωση της εθνικής συμμετοχής, το βασικό είναι ότι αν ανατρέξει κανείς σ’ αυτόν τον πίνακα που έχω μπροστά μου –και μπορεί κάποιος να τον βρει επισήμως, αν πάει στο Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα του ΕΣΠΑ- δεν είναι εγγεγραμμένες οι πιστώσεις για το Πρόγραμμα που κουβεντιάζουμε και με το οποίο θα γίνουν προσλήψεις μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων! Δεν είναι εγγεγραμμένες!

Πρώτον, λοιπόν, τίθεται ένα θέμα σχετικά με το αν θα συμφωνήσετε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα. Δεύτερον, τίθεται το εξής ερώτημα: Αφού συμφωνήσετε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πού θα βρείτε τα λεφτά; Διότι τα λεφτά είναι δεδομένα! Εδώ δεν ισχύει το δόγμα του κ. Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν»! Υπάρχουν όσα έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή! Στο συγκεκριμένο Άξονα θα είναι πια 1.381.000.000 ευρώ και για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα δεν είναι εγγεγραμμένο ούτε ένα ευρώ! Άρα, αν βρείτε αυτά τα 190 εκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να κόψετε αντίστοιχες δράσεις για την απασχόληση.

Εδώ πρέπει να κάνουμε καθαρές εξηγήσεις, κύριε Υπουργέ, διότι η Ελλάδα είναι σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι! Δεν μπορούμε να κάνουμε διακηρύξεις για την ανεργία! Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο με επικοινωνιακά τερτίπια! Πρέπει να είμαστε όλοι έντιμοι! Κανένας δεν διεκδικεί το αλάθητο, αλλά εδώ είναι προφανές από τα στοιχεία ότι κάτι πάει στραβά και ότι η Κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια!

Μετάβαση στο περιεχόμενο