Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Ξεκινούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά”. Άρθρο στον Τύπο της Κυριακής

kx_arthro_TtK_24_11_2013_smΗ χώρα μας βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Τα σημάδια ανάκαμψης δεν είναι πολύ μακριά. Για να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια απαιτείται αποφασιστικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη από την πλευρά μας. Απαιτείται και επιβάλλεται όμως αλληλεγγύη και από τους εταίρους μας για να διαλυθούν τα σύννεφα αβεβαιότητας και αμφιβολιών που δυσκολεύουν το έργο μας. Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος είναι επιτυχία και της Ευρώπης. Πάνω από όλα είναι επιτυχία των Ελλήνων που αξίζουν οι θυσίες τους να πιάσουν τόπο.Με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Γερμανία δόθηκε η ευκαιρία να επιβεβαιωθεί για μία ακόμα φορά, η πρόοδος που έχει συντελεστεί στη χώρα μας τους τελευταίους 17 μήνες.

kx_arthro_TtK_24_11_2013_smΣτο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής η χώρα μας κατάφερε να σημειώσει το πέμπτο χαμηλότερο έλλειμμα στην ευρωζώνη, ενώ μετά από πολλά χρόνια καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα. Παράλληλα, με ένα πλήθος διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, στην αγορά εργασίας, στο ασφαλιστικό, στην απελευθέρωση των αγορών, κερδίζουμε την χαμένη ανταγωνιστικότητα μας δημιουργώντας το κατάλληλο πλαίσιο για να ξαναμπεί η χώρα στον επενδυτικό χάρτη. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι από το 2014 η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Στις συναντήσεις που είχαμε μαζί με τον Πρωθυπουργό, παρουσιάσαμε στη γερμανική πλευρά τις αλλαγές που προωθούνται στο Υπουργείο μας τους αμέσως επόμενους μήνες. Σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη εργαλειοθήκη του (Toolkit), θα νομοθετήσουμε άμεσα για την άρση των εμποδίων εισόδου στην αγορά στους τομείς της επεξεργασίας τροφίμων, των δομικών υλικών, του λιανεμπορίου, και του τουρισμού. Πρόκειται για μία σειρά από αναχρονιστικές διατάξεις που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό κρατώντας ψηλά τις τιμές σε μία σειρά από αγαθά και υπηρεσίες. Επίσης παρουσιάσαμε το νέο Σχέδιο Μεταρρύθμισης για την απλοποίηση της αδειοδότησης  των επιχειρήσεων αξιοποιώντας τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Μεταρρύθμιση που στηρίζεται σε ένα σύστημα αυτοσυμμόρφωσης των επιχειρήσεων για να παρακαμφτεί η γραφειοκρατία. Είναι σαφές ότι τα δύο κρίσιμα στοιχεία είναι η ρευστότητα και η πλήρης αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Παράγοντες που συνδέονται μεταξύ τους καθώς η πλήρης αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας.

Η συμμετοχή της γερμανικής πλευράς στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο μέσω της KfW με 100 εκ ευρώ είναι απόδειξη της εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά με ταυτόχρονη ενίσχυση της ρευστότητας. Η έκφραση της αλληλεγγύης και της εμπιστοσύνης των εταίρων μας, θα πρέπει να συνεχισθεί και να φτάσει σε όλους τους Έλληνες αφενός και στις αγορές αφετέρου, καθώς είναι συστατικό στοιχείο της κοινής μας επιτυχίας.

Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Τα σημάδια ανάκαμψης δεν είναι πολύ μακριά. Για να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια απαιτείται αποφασιστικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη από την πλευρά μας. Απαιτείται και επιβάλλεται όμως αλληλεγγύη και από τους εταίρους μας για να διαλυθούν τα σύννεφα αβεβαιότητας και αμφιβολιών που δυσκολεύουν το έργο μας. Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος είναι επιτυχία και της Ευρώπης. Πάνω από όλα είναι επιτυχία των Ελλήνων που αξίζουν οι θυσίες τους να πιάσουν τόπο.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο