Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Ξεθώριασε η ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς” – Βασικά σημεία ομιλίας Κωστή Χατζηδάκη για τον Προϋπολογισμό

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες ζούμε για να σας ακούμε. Nα διαβάζουμε τις ανακοινώσεις του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που καλεί σε διαδήλωση εναντίον της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Nα ακούμε τον Υπουργό τον κ. Μάρδα να μέμφεται εμάς ότι δεν είμαστε επαρκώς φιλελεύθεροι, διότι εσείς φαίνεται γίνατε περισσότερο φιλελεύθεροι και περισσότερο πιστοί στην εφαρμογή του μνημονίου. Να ακούμε τον Υπουργό τον κ. Αποστόλου να λέει ότι φέρνει και ψηφίζει τροπολογία για να μην την εφαρμόσει στην συνέχεια! Και ακόμη περισσότερο, να ακούμε τον Πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα, ο οποίος, αφού έφερε και ψήφισε στην Επιτροπή Οικονομικών τον Προϋπολογισμό την περασμένη Πέμπτη προβλέποντας μέτρα για τις συντάξεις 1,8 δισ., δύο εικοσιτετράωρα μετά με κάθε επισημότητα κάλεσε τους Αρχηγούς των Kομμάτων της αντιπολίτευσης να διαφωνήσουν με την πολιτική του, με αυτό που πέρασε ο ίδιος στην Επιτροπή Οικονομικών και να υπογράψουν τάχα ένα χαρτί να μην μειωθούν οι συντάξεις. Αυτό είναι πολιτικός σουρεαλισμός!

Αυτός ο Προϋπολογισμός προβλέπει φέτος ύφεση. Ο περσινός προέβλεπε ανάπτυξη. Με την πολιτική σας τα ανατρέψατε και αυτά στη μέση του δρόμου. Ξαναγυρνάμε στην ύφεση, αλλά προφανώς αυτό θα υπηρετεί κάποιον αγαθό σκοπό, τον οποίο εμείς δεν μπορούμε να τον αντιληφθούμε.

Να σας αποδώσω τα εύσημα, γιατί με βάση τον Προϋπολογισμό αυτόν η ανεργία θα τσιμπήσει κάτι ακόμη. Προφανώς είναι αριστερή ανεργία και ως εκ τούτου είναι χρήσιμη αυτή η ανεργία.

Βεβαίως, ξέρω ότι το παλέψατε και ότι εκβιαστήκατε πολύ από το νεοφιλελεύθερο ιερατείο των Βρυξελών. Αναμφιβόλως! Σκίσατε τα πουκάμισά σας εκβιαζόμενοι. Και υποκύπτοντας στον εκβιασμό αποφασίσατε να αυξήσετε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους στους ιδιώτες από 3,8 δισεκατομμύρια τον περασμένο Δεκέμβριο σε 6 δισεκατομμύρια τον Σεπτέμβριο.

Από άλλο τρομερό εκβιασμό πάλι αποφασίσατε να περιορίσετε τις εισροές κονδυλίων από τις Βρυξέλες για το ΕΣΠΑ και έτσι το πρώτο εξάμηνο του 2014 η χώρα πήρε 1,5 δισ. ενώ  το πρώτο εξάμηνο του 2015, με εσάς Κυβέρνηση, 440 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν εκβιασμός των Βρυξελών.Όπως εκβιασμός των Βρυξελών είναι ότι το Υπουργείο Υποδομών έχει σταματήσει τα περισσότερα έργα, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοκινητοδρόμων. Είναι ο ένας εκβιασμός μετά τον άλλον. Φτωχή Κυβέρνηση! Τι εκβιασμούς δεχόσαστε κάθε μέρα!

Επειδή οι περιστάσεις είναι κρίσιμες και ιστορικές, αυτό το θέατρο του παραλόγου της Κυβέρνησης δεν οδηγεί πουθενά. Δεν με νοιάζει ότι βλάπτει την ίδια. Με νοιάζει το ότι βλάπτει τη χώρα.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πορεία, γι’ αυτό και θα σας έλεγα τρία πράγματα.

Το πρώτο: Αφού κατέβετε από τη σφαίρα της Νεφελοκοκκυγίας –για να θυμηθούμε τον Αριστοφάνη- προσγειωθείτε στην πραγματικότητα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες στην οικονομία και με τους κανόνες αυτούς πρέπει να συμμορφωθείτε και πρέπει να συμφιλιωθείτε με την πραγματικότητα.

Το δεύτερο: Προχωρήστε στις διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες έχετε συμφωνήσει. Γιατί έχετε υπογράψει, για παράδειγμα, για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά το Υπουργείο Ναυτιλίας ζητάει με έγγραφό του να περιοριστεί η έκταση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, περιορίζοντας έτσι και το τίμημα. Ή ο κ. Σπίρτζης, ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών, λέει πως αν εφαρμοστούν αυτά που εσείς υπογράψατε, θα κλάψουμε. Θα κλάψετε εσείς!

Δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους διπολικό πολιτικό σύνδρομο είναι αυτό το πράγμα. Τι θέλετε; Τι εκπροσωπείτε σ’ αυτήν τη χώρα; Είστε, μου φαίνεται –τελικώς, είχε δίκιο ο κ. Πανούσης- η Αριστερά του τίποτα.

Και το τρίτο: Εγκαταλείψτε τη λογική της διανομής, διότι αυτό που χρειάζεται η χώρα πρωτίστως –βεβαίως, χρειαζόμαστε κοινωνική δικαιοσύνη- είναι παραγωγή. Χρειάζεται να προσελκύσουμε επενδύσεις. Και με τα μυαλά που έχετε, εκείνο το οποίο θα συμβεί είναι ότι θα φύγουν και οι τελευταίοι επενδυτές από τη χώρα.

Το πρώτο εξάμηνο του ’14 είχαμε 1 δισεκατομμύριο άμεσες ξένες επενδύσεις. Το πρώτο εξάμηνο του ’15, με εσάς Κυβέρνηση, είχαμε 33 εκατομμύρια, τριάντα φορές λιγότερες επενδύσεις.

Λοιπόν, η επικοινωνία δεν θα σας σώσει. Ξεθώριασε η ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ελπίζω να μη με θυμηθείτε. Έτσι όπως το πάτε, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταρρεύσετε και θα καταρρεύσετε σε καγχασμούς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο