Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ΥΜΕ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΚ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
31 Οκτωβρίου, 2008
κκ Συντάκτες ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΥΜΕ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΚ
Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης,   συναντήθηκε σήμερα, με αντιπροσωπεία Ευρωβουλευτών της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, πρώτη αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής
Κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.
Δηλώσεις μετά τη συνάντηση:
Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου: Είχαμε σήμερα μια πολύ σημαντική συνάντηση εργασίας. Ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες και διάφορες πολιτικές  ομάδες, με τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή
Χατζηδάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες από τον ΟΣΕ, τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και τον συντονιστή για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Αναφερθήκαμε σε  όλα τα θέματα που απασχολούν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα τη χώρα μας,  για τις βιώσιμες, αποτελεσματικές μεταφορές.  Το θέμα του ΟΣΕ μας απασχόλησε ιδιαίτερα, λόγω των χαμηλών επιδόσεων και της ζημιογόνου χαρακτήρα που έχουν οι σιδηροδρομικές μεταφορές όλα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ακούσαμε με πολύ προσοχή  το πρόγραμμα εξυγίανσης και αποτελεσματικότητας από εμπορικής πλευράς  και ασφάλειας που προωθεί το Υπουργείο Μεταφορών. Αναφερθήκαμε και στο θέμα της Ολυμπιακής, ένα πολύ σημαντικό θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μας έχει απασχολήσει επανειλημμένως, Έλληνες και μη  Έλληνες  Ευρωβουλευτές. Και ακούσαμε με μεγάλη προσοχή το σχέδιο εξυγίανσης  της Ολυμπιακής που θα γίνει μια βιώσιμη εταιρία που θα έχει προοπτική όχι μόνο κερδοφορίας. Αλλά και παράλληλα το σχέδιο αντιμετώπισης των άγονων γραμμών. Διότι ερχόμενοι από τη Σάμο, η επίσκεψη  εργασίας μας είχε και επίσκεψη στη Σάμο, μεταφέραμε στον υπουργό την αγωνία των κατοίκων των νησιών για να συνεχίσει η σύνδεσή τους με το αεροδρόμιο της Αθήνας και τα άλλα αεροδρόμια. Μείναμε λοιπόν ιδιαίτερα στον προγραμματισμό του Υπουργείου για τη σύνδεση που θα εξακολουθήσει  να υπάρχει –προβλέπεται μέσα στο σχέδιο για τη νέα  εταιρεία, να καλύπτει αυτές που θεωρούνται σήμερα άγονες γραμμές, ή άλλες που μπορεί να προκύψουν.
Οι συνάδελφοί μου παρακολούθησαν με  ενδιαφέρον και ικανοποίηση αυτά που είπαμε. Μάλιστα ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής από τη Μαδέρα, μέλος της Σοσιαλιστικής ομάδας  κ. Φερνάντεζ, είπε στον Υπουργό ότι  «Δεν θα μπορούσατε να ακολουθήσετε άλλο δρόμο από αυτόν που ακολουθείτε». Ενώνουμε λοιπόν τις φωνές μας και εμείς, σε  αυτήν του κ. Φερνάντεζ και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία σε αυτόν το δρόμο, το δύσκολο, ο οποίος  είναι σημαντικός για τη χώρα μας – μιλάω σαν Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αλλά και για την Ευρώπη, η οποία θέλει  μια πολιτική μεταφορών που  λειτουργεί στην ενιαία αγορά, που λειτουργεί συνδέοντας την Ευρώπη με τον έξω κόσμο που υπηρετεί  και εξυπηρετεί τους πολίτες και δεν τους επιβαρύνει.
Κωστής Χατζηδάκης: Είπα στους Ευρωβουλευτές της Επιτροπής  Μεταφορών, ότι σήμερα με γύρισαν πίσω. Με ξαναέφεραν στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδιαίτερα στα έδρανα της Επιτροπής Μεταφορών όπου κάθισα για πέντε χρόνια. Και τους εξήγησα ότι  σε αυτό εδώ το   Υπουργείο, σταθερά επιμένουμε στο δρόμο της Ευρώπης. Και για αυτό το λόγο προωθούμε μεγάλης κλίμακας μεταρρυθμίσεις, που ακριβώς εξυπηρετούν αυτό το στόχο. Η μεταρρύθμιση στην Ολυμπιακή, η μεταρρύθμιση στον ΟΣΕ, η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια, στοχεύουν στο εκσυγχρονισμό  του τομέα των μεταφορών στην πατρίδα μας. Θα επιμείνουμε σε αυτό το δρόμο, θέλοντας να φέρουμε την Ελλάδα  από την περιφέρεια στην καρδιά της Ευρώπης.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν προβλήματα στον ΟΣΕ από τη μη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως και στην ΕΘΕΛ…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι μια ευκαιρία για μένα, να εξηγήσω πράγματι, τι συμβαίνει. Όπως ξέρετε, το καλοκαίρι ψηφίστηκε μια νομοθετική ρύθμιση σε σχέση με τις αυξήσεις που μπορεί να δίνονται  από τις διοικήσεις, στις ζημιογόνες και επιδοτούμενες δημόσιες επιχειρήσεις. Με βάση τη ρύθμιση αυτή, το ύψος των αυξήσεων σε αυτές τις επιχειρήσεις, καθορίζεται με απόφαση της αρμόδιας  διυπουργικής Επιτροπής των ΔΕΚΟ. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες. Και με βάση αυτή την απόφαση, σε όλες αυτές  τις επιχειρήσεις θα πρέπει να δοθούν αυξήσεις, οι οποίες  να κινούνται στο ύψος των αυξήσεων της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας  που υπογράφηκε από τη ΓΣΕΕ-τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος. Επομένως τα πράγματα είναι απλά. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις, μπορούν να πάρουν αυξήσεις, που θα είναι οι αυξήσεις που υπέγραψε συνολικά η ΓΣΕΕ. Και που είναι ήδη ψηλότερες, και το υπογραμμίζω αυτό, από τις αυξήσεις που  παίρνουν οι υπάλληλοι του στενότερου δημόσιου τομέα. Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα περιθώριο  να αλλάξει τη στάση της. Και φαντάζομαι όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι είναι μαζί μας. Ήδη  είμαστε πάνω από το στενότερο δημόσιο τομέα, δεν μπορούμε να πάμε  παραπάνω από αυτά που συμφώνησε η ίδια η ΓΣΕΕ. Και τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κάτω από της ΓΣΕΕ είναι οι αυξήσεις…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εάν διαφωνείτε, μπορώ να σας στείλω την απόφαση  της διυπουργικής Επιτροπής. Και άλλη φορά έχω πει ότι «τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος για την πώληση της Ολυμπιακής… Θα πείτε κάτι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σήμερα δεν έχω  να σας πω. Μέχρι τα μεσάνυχτα είναι η υποβολή των προσφορών. Την επόμενη εβδομάδα κάποια στιγμή, αφού υπάρξει έλεγχος από τους επενδυτικούς συμβούλους της Κυβέρνησης, όλων των προσφορών,  αν πληρούν τις προϋποθέσεις της διακήρυξης, θα ανακοινωθούν τα ονόματα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στη Βουλή, πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την Τρίτη το απόγευμα.
Από το Γραφείο Τύπου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
31 Οκτωβρίου, 2008

 

ΥΜΕ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΚ

Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης,   συναντήθηκε σήμερα, με αντιπροσωπεία Ευρωβουλευτών της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, πρώτη αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση:
Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου: Είχαμε σήμερα μια πολύ σημαντική συνάντηση εργασίας. Ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες και διάφορες πολιτικές  ομάδες, με τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες από τον ΟΣΕ, τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και τον συντονιστή για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Αναφερθήκαμε σε  όλα τα θέματα που απασχολούν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα τη χώρα μας,  για τις βιώσιμες, αποτελεσματικές μεταφορές.  Το θέμα του ΟΣΕ μας απασχόλησε ιδιαίτερα, λόγω των χαμηλών επιδόσεων και της ζημιογόνου χαρακτήρα που έχουν οι σιδηροδρομικές μεταφορές όλα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ακούσαμε με πολύ προσοχή  το πρόγραμμα εξυγίανσης και αποτελεσματικότητας από εμπορικής πλευράς  και ασφάλειας που προωθεί το Υπουργείο Μεταφορών. Αναφερθήκαμε και στο θέμα της Ολυμπιακής, ένα πολύ σημαντικό θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μας έχει απασχολήσει επανειλημμένως, Έλληνες και μη  Έλληνες  Ευρωβουλευτές. Και ακούσαμε με μεγάλη προσοχή το σχέδιο εξυγίανσης  της Ολυμπιακής που θα γίνει μια βιώσιμη εταιρία που θα έχει προοπτική όχι μόνο κερδοφορίας. Αλλά και παράλληλα το σχέδιο αντιμετώπισης των άγονων γραμμών. Διότι ερχόμενοι από τη Σάμο, η επίσκεψη  εργασίας μας είχε και επίσκεψη στη Σάμο, μεταφέραμε στον υπουργό την αγωνία των κατοίκων των νησιών για να συνεχίσει η σύνδεσή τους με το αεροδρόμιο της Αθήνας και τα άλλα αεροδρόμια. Μείναμε λοιπόν ιδιαίτερα στον προγραμματισμό του Υπουργείου για τη σύνδεση που θα εξακολουθήσει  να υπάρχει –προβλέπεται μέσα στο σχέδιο για τη νέα  εταιρεία, να καλύπτει αυτές που θεωρούνται σήμερα άγονες γραμμές, ή άλλες που μπορεί να προκύψουν. Οι συνάδελφοί μου παρακολούθησαν με  ενδιαφέρον και ικανοποίηση αυτά που είπαμε. Μάλιστα ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής από τη Μαδέρα, μέλος της Σοσιαλιστικής ομάδας  κ. Φερνάντεζ, είπε στον Υπουργό ότι  «Δεν θα μπορούσατε να ακολουθήσετε άλλο δρόμο από αυτόν που ακολουθείτε». Ενώνουμε λοιπόν τις φωνές μας και εμείς, σε  αυτήν του κ. Φερνάντεζ και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία σε αυτόν το δρόμο, το δύσκολο, ο οποίος  είναι σημαντικός για τη χώρα μας – μιλάω σαν Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αλλά και για την Ευρώπη, η οποία θέλει  μια πολιτική μεταφορών που  λειτουργεί στην ενιαία αγορά, που λειτουργεί συνδέοντας την Ευρώπη με τον έξω κόσμο που υπηρετεί  και εξυπηρετεί τους πολίτες και δεν τους επιβαρύνει.

 Κωστής Χατζηδάκης: Είπα στους Ευρωβουλευτές της Επιτροπής  Μεταφορών, ότι σήμερα με γύρισαν πίσω. Με ξαναέφεραν στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδιαίτερα στα έδρανα της Επιτροπής Μεταφορών όπου κάθισα για πέντε χρόνια. Και τους εξήγησα ότι  σε αυτό εδώ το   Υπουργείο, σταθερά επιμένουμε στο δρόμο της Ευρώπης. Και για αυτό το λόγο προωθούμε μεγάλης κλίμακας μεταρρυθμίσεις, που ακριβώς εξυπηρετούν αυτό το στόχο. Η μεταρρύθμιση στην Ολυμπιακή, η μεταρρύθμιση στον ΟΣΕ, η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια, στοχεύουν στο εκσυγχρονισμό  του τομέα των μεταφορών στην πατρίδα μας. Θα επιμείνουμε σε αυτό το δρόμο, θέλοντας να φέρουμε την Ελλάδα  από την περιφέρεια στην καρδιά της Ευρώπης.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν προβλήματα στον ΟΣΕ από τη μη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως και στην ΕΘΕΛ…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι μια ευκαιρία για μένα, να εξηγήσω πράγματι, τι συμβαίνει. Όπως ξέρετε, το καλοκαίρι ψηφίστηκε μια νομοθετική ρύθμιση σε σχέση με τις αυξήσεις που μπορεί να δίνονται  από τις διοικήσεις, στις ζημιογόνες και επιδοτούμενες δημόσιες επιχειρήσεις. Με βάση τη ρύθμιση αυτή, το ύψος των αυξήσεων σε αυτές τις επιχειρήσεις, καθορίζεται με απόφαση της αρμόδιας  διυπουργικής Επιτροπής των ΔΕΚΟ. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες. Και με βάση αυτή την απόφαση, σε όλες αυτές  τις επιχειρήσεις θα πρέπει να δοθούν αυξήσεις, οι οποίες  να κινούνται στο ύψος των αυξήσεων της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας  που υπογράφηκε από τη ΓΣΕΕ-τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος. Επομένως τα πράγματα είναι απλά. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις, μπορούν να πάρουν αυξήσεις, που θα είναι οι αυξήσεις που υπέγραψε συνολικά η ΓΣΕΕ. Και που είναι ήδη ψηλότερες, και το υπογραμμίζω αυτό, από τις αυξήσεις που  παίρνουν οι υπάλληλοι του στενότερου δημόσιου τομέα. Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα περιθώριο  να αλλάξει τη στάση της. Και φαντάζομαι όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι είναι μαζί μας. Ήδη  είμαστε πάνω από το στενότερο δημόσιο τομέα, δεν μπορούμε να πάμε  παραπάνω από αυτά που συμφώνησε η ίδια η ΓΣΕΕ. Και τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα.ΕΡΩΤΗΣΗ: Κάτω από της ΓΣΕΕ είναι οι αυξήσεις…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εάν διαφωνείτε, μπορώ να σας στείλω την απόφαση  της διυπουργικής Επιτροπής. Και άλλη φορά έχω πει ότι «τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος για την πώληση της Ολυμπιακής… Θα πείτε κάτι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σήμερα δεν έχω  να σας πω. Μέχρι τα μεσάνυχτα είναι η υποβολή των προσφορών. Την επόμενη εβδομάδα κάποια στιγμή, αφού υπάρξει έλεγχος από τους επενδυτικούς συμβούλους της Κυβέρνησης, όλων των προσφορών,  αν πληρούν τις προϋποθέσεις της διακήρυξης, θα ανακοινωθούν τα ονόματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στη Βουλή, πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο;ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την Τρίτη το απόγευμα. 

 

Από το Γραφείο Τύπου

Μετάβαση στο περιεχόμενο