Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Υπεγράφη η σύμβαση για τη μεταστέγαση του ΚΕΠΑ Αττικής σε εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Κ. Χατζηδάκης: Οφειλόμενη πρωτοβουλία για τη βελτίωση της καθημερινότηταςτων αναπήρων συμπολιτών μας

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ένα ακόμα βήμα για την βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία πραγματοποιήθηκε σήμερα με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ e-ΕΦΚΑ και ΣΕΦ για την εκμίσθωση χώρων, εγκαταστάσεων και υποδομών του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας για τη στέγαση και λειτουργία Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Όπως τονίστηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΣΕΦ παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και του Υπουργού Επικρατείας –και συντονιστή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία Γιώργου Γεραπετρίτη, η υπογραφή της σύμβασης ανοίγει τον δρόμο για την δημιουργία ενός σύγχρονου ΚΕΠΑ με  τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές  προσβασιμότητας για τα  άτομα  με Αναπηρία.  Μετά τη Θεσσαλονίκη, όπου οι νέες εγκαταστάσεις του ΚΕΠΑ εγκαινιάστηκαν τον περασμένο Ιούλιο-, σύντομα και η Αττική θα αποκτήσει σύγχρονο ΚΕΠΑ με εύκολη πρόσβαση, χώρους στάθμευσης και αναβαθμισμένο εξοπλισμό -που θα εκτείνεται σε 1.300 περίπου τετραγωνικά μέτρακαι θα  αντικαταστήσει τις υφιστάμενες, πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις στο κτίριο της οδού Πειραιώς. Σημειώνεται ότι ο πλήρης εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων των ΚΕΠΑ όλης της χώρας εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες τα έργα αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών του ΚΕΠΑ στο Αργος, ενώ χθες υπεγράφη η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό του ΚΕΠΑ στην Άρτα.

Κατά την εκδήλωση ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε τις βασικές πρωτοβουλίες που έχουν προωθηθεί από την κυβέρνηση για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία:

  1. Αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων κατά 8% από την 1ηΜαΐου.
  2. Έναρξη εφαρμογής του προγράμματος του «Προσωπικού Βοηθού» που προάγει την ανεξάρτητη συμβίωση των Ατόμων με Αναπηρία
  3. Ενεργοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας και της Ψηφιακής Πύλης Αναπηρίας
  4. Ψηφιακά ΚΕΠΑ, δηλαδή ψηφιοποίηση σε πολύ μεγάλο βαθμό της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας που ήταν μέχρι πρότινος συνυφασμένη με ταλαιπωρία και καθυστερήσεις στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων
  5. Κατάργηση της υποχρεωτικής επανεξέτασης  από ΚΕΠΑ για μη αναστρέψιμες ασθένειες
  6. Θέσπιση  για πρώτη φορά Κανονισμού Λειτουργίας των ΚΕΠΑ
  7. Καθιέρωση των ηλεκτρονικών ραντεβού στα ΚΕΠΑ

 Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Σήμερα ανοίγουμε τον δρόμο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ΚΕΠΑ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας,  με σύγχρονες και προσβάσιμες υποδομές, απόλυτα φιλικές προς τα Άτομα με Αναπηρία,. Υλοποιούμε ακόμα μια δέσμευσή μας, σε συνέχεια της ψηφιοποίησης των διαδικασιών των ΚΕΠΑ, την ενεργοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας και της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, την θέσπιση του πρώτου κανονισμού λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Η βελτίωση της καθημερινότητας των αναπήρων συμπολιτών μας είναι υποχρέωση και καθήκον μας. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, ασκώντας κοινωνική πολιτική στην πράξη».

 Ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε:«Σήμερα ξεκινάει ένα πολύ σπουδαίο έργο, ενταγμένο στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία που θα κάνει τις ζωές των ανθρώπων με αναπηρία πολύ ευκολότερη. Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν, είτε από εμάς, είτε από την οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση. Είναι όμως σίγουρο ότι έχει δημιουργηθεί ένα σπουδαίο κεκτημένο το οποίο θα πρέπει να συνεχιστεί, γιατί ο δείκτης του πολιτισμού κάθε κοινωνίας είναι ο τρόπος με τον οποίο φέρεται στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

 Ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής δήλωσε:«Η δημιουργία του νέου σύγχρονου ΚΕΠΑ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας που θα εξυπηρετεί περίπου 150.000 Άτομα με Αναπηρία κάθε χρόνο, βελτιώνει την καθημερινότητα των ευάλωτων συμπολιτών μας, κάτι που είναι υποχρέωση αλλά και καθήκον μας.  Στις Επιτροπές προσέρχονται άτομα με ασθενοφόρα, με συνοδούς, με κινητικά προβλήματα. Τους προσφέρουμε αξιόπιστους και λειτουργικούς χώρους υποδοχής και εξέτασης, καθώς ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων έχει γίνει με απόλυτο σεβασμό προς τον πολίτη και τις ανάγκες του, διασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή προσβασιμότητα».

Η Πρόεδρος του ΣΕΦ Χριστίνα Τσιλιγκίρη δήλωσε: «Η εκμίσθωση χώρων του Σταδίου μας για τη μεταστέγαση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, αποτέλεσε προτεραιότητα για τη Διοίκηση μας.  Γιατί, οι συνάνθρωποι μας με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας θα βρίσκουν, πλέον, στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ εύκολη πρόσβαση, πάρκινγκ και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, χωρίς καμία  επιβάρυνση του αστικού ιστού. Είναι δείγμα ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας, δείγμα μιας κουλτούρας ισότητας και δικαιωμάτων για όλους. Το ΣΕΦ αλλάζει καθημερινά. Μετατρέπεται σε Στάδιο λειτουργικό, συμπεριληπτικό και πλήρως προσβάσιμο για όλους»

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης η Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Παυλίνα Καρασιώτου, ο Υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης, ο Συντονιστής Διευθυντής του ΣΕΦ Δημήτρης Μπαρδάκας και ο  Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίας (ΕΣΑμεΑ) Βασίλης Κούτσιανος.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο