Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Υπογραφή Διακρατικής Συμφωνίας Blue Med για τα Λειτουργικά Τμήματα Εναέριου Χώρου (Ενιαία Διαχείριση Εναέριας Κυκλοφορίας)

aircraft_blue_med…σύμφωνα με τους ειδικούς των αερομεταφορών, τα εκτιμώμενα οφέλη από την εφαρμογή των Λειτουργικών Τμημάτων Εναέριου Χώρου είναι τα ακόλουθα:

–  Περιορισμός των καθυστερήσεων

–  1615 εκατ. λεπτά μείωση στη διάρκεια των πτήσεων

–  82.000 τόνοι εξοικονόμηση καυσίμων

–  257.000 τόνοι μείωση στις εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα και

–  1,2 εκατ. τόνοι μείωση των εκπομπών Οξειδίων Αζώτου.

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε σήμερα στη Λεμεσό, μαζί με τους αρμόδιους Υπουργούς Κύπρου, Ιταλίας και Μάλτας, τη Διακρατική Συμφωνία Βlue Med για τα Λειτουργικά Τμήματα Εναέριου Χώρου (Ενιαία Διαχείριση Εναέριας Κυκλοφορίας). Στην εκδήλωση παρέστη και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Μεταφορών, Siim Kallas.

 

Η υπογραφή της Συμφωνίας έγινε στο περιθώριο της υψηλού επιπέδου Συνάντησης για την Αεροπορία με τίτλο «Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός: Ώρα για δράση”, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Λεμεσό.

 

Αμέσως μετά ο κ. Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Πέρασαν 4 χρόνια, από τις 4 Νοεμβρίου 2008, όταν υπεγράφη η κοινή Διακήρυξη για το Blue Med FAB (Λειτουργικά Τμήματα Εναέριου Χώρου) ολοκληρώνοντας επιτυχώς τη μελέτη σκοπιμότητας του προγράμματος που ξεκίνησε το 2006.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συνεργασία είναι προϊόν κατανόησης κοινών αναγκών και συντονισμένων προσπαθειών για την παροχή ποιοτικών αεροπορικών υπηρεσιών, που θα ωφελήσουν τους χρήστες του εναέριου χώρου και το επιβατικό κοινό.

Η υπογραφή της Διακρατικής συμφωνίας με την ονομασία Blue Med ολοκληρώνει τη δεύτερη φάση του προγράμματος Blue Med, μιας πρωτοβουλίας που απορρέει από το Κοινοτικό Δίκαιο για θέματα αερομεταφορών.

Πιο συγκεκριμένα είναι μια πρωτοβουλία Ιταλίας, Μάλτας, Κύπρου και Ελλάδας να αναδιαρθρώσουν τον εναέριο χώρο τους και να τον μετατρέψουν σε ένα Λειτουργικό Τμήμα Εναέριου Χώρου (FAB).

Ο σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι κυρίως η επίτευξη γρηγορότερων και ασφαλέστερων πτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα Λειτουργικά Τμήματα Εναέριου Χώρου στοχεύουν στη μείωση των καθυστερήσεων, τη μείωση του κόστους των αερομεταφορών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση των αερομεταφορών κυρίως κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου.

Δεδομένου ότι και οι τέσσερις χώρες που υπογράφουν αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, η ολοκλήρωση των διεργασιών για μια κοινή διαχείριση του εναέριου χώρου συμβάλει ιδιαίτερα στην περαιτέρω βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

Αυτή η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση για τις γειτονικές χώρες, έτσι ώστε να βελτιωθούν τα συστήματα διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισάγει τον Κανονισμό του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού και ειδικότερα των Λειτουργικών Τμημάτων Εναέριου Χώρου, μιας πρωτοποριακής ιδέας στην ιστορία της Αεροναυπηγικής».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς των αερομεταφορών, τα εκτιμώμενα οφέλη από την εφαρμογή των Λειτουργικών Τμημάτων Εναέριου Χώρου είναι τα ακόλουθα:

–  Περιορισμός των καθυστερήσεων

–  1615 εκατ. λεπτά μείωση στη διάρκεια των πτήσεων

–  82.000 τόνοι εξοικονόμηση καυσίμων

–  257.000 τόνοι μείωση στις εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα και

–  1,2 εκατ. τόνοι μείωση των εκπομπών Οξειδίων Αζώτου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο