Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 16 Μαΐου 2009
Υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΔΕΣΦΑ και GAZPROM για τον αγωγό South Stream και δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στο Sochi της Ρωσίας.
Υπεγράφη χθες στο Sochi της Ρωσίας η βασική συμφωνία συνεργασίας για την ίδρυση της Ελληνορωσικής εταιρείας με σκοπό την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού South Stream. Από πλευράς Ελλάδας υπέγραψαν ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ, κκ Νικόλαος Μαυρομάτης και Παναγιώτης Κανελλόπουλος, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.
Αντίστοιχες συμφωνίες υπεγράφησαν με την Βουλγαρία και τη Σερβία, καθώς και μεταξύ της Gazprom και ιταλικής ENI.
O Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και η αντιπροσωπεία της ΔΕΣΦΑ είχαν νωρίτερα συνάντηση μιας ώρας με τον πρόεδρο της Gazprom, Alexei Miller. Μετά την υπογραφή ακολούθησε συνάντηση των πρωθυπουργών της Ρωσίας και της Ιταλίας, κκ. Putin και Berlusconi, με τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και εκπροσώπους των άλλων χωρών.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, δήλωσε τα εξής:
«Δύο παρατηρήσεις για τις σημερινές συναντήσεις για την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream.
Η πρώτη παρατήρηση: Η υπογραφή της συμφωνίας είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόοδο αυτού του αγωγού. Θα ολοκληρωθεί αυτός ο αγωγός μέσα στα χρονοδιαγράμματα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και της Ρωσικής πλευράς, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2015. Σήμερα, υπογράφηκε συμφωνία που αφορά ειδικότερα στη δημιουργία εταιρείας για αυτόν τον αγωγό. Για εμάς θα έχει έδρα την Ελλάδα. Παράλληλα από τις σημερινές συναντήσεις και τις δηλώσεις τόσο του κ. Putin, όσο και του κ. Miller σε εμάς, θέλω να πω ότι προκύπτει πως η Ρωσική πλευρά έχει ιδιαίτερα σοβαρά αλλά και φιλόδοξα σχέδια για τον αγωγό South Stream σε σχέση με την εμπορική του εκμετάλλευση, σχέδια που περιλαμβάνουν και την Ιταλία. Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Παρακολουθούμε πώς διαμορφώνεται αυτό το σκηνικό, έτσι ώστε να έχουμε ως χώρα το μεγαλύτερο δυνατό όφελος τόσο από αυτόν τον αγωγό, όσο και από την ευρύτερη κινητικότητα που υπάρχει γύρω από το θέμα των ενεργειακών αγωγών.
Η δεύτερη παρατήρηση: Συμφωνήθηκε με τη συνάντηση που είχαμε και με τον κ. Miller, να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής και ρωσικής πλευράς για την προμήθεια φυσικού αερίου μετά το 2016. Θα υπάρξουν δύο ομάδες. Κάθε μια θα αντιπροσωπεύει τη δική της πλευρά για τη διαπραγμάτευση. Στην ελληνική ομάδα επικεφαλής θα είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), ο κ. Ραφαήλ Μωυσής. Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα αρχίσουν άμεσα με στόχο να έχουμε το ταχύτερο δυνατόν τα καλύτερα αποτελέσματα».