Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης

Με το νόμο 3489/2006, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησε τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (Ζ.ΚΑΙ.Θ.) σύμφωνα με τα πρότυπα αντίστοιχων εγχειρημάτων σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Α.Π. 10446/3-2-2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ         
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
2) ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ : Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης

Με το νόμο 3489/2006, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησε τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (Ζ.ΚΑΙ.Θ.) σύμφωνα με τα πρότυπα αντίστοιχων εγχειρημάτων σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόθεση ήταν να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μέσα από την έρευνα και την καινοτομία, να υπάρξει αύξηση της παραγωγικότητας, να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και να επιτευχθεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το εγχείρημα, δυστυχώς, με τον καιρό φάνηκε να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα στην εκτέλεσή του, ιδιαίτερα σε σχέση με την Εταιρεία «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ», αρμόδια για την διαχείριση και ανάπτυξη της Ζ.ΚΑΙ.Θ.. Και είναι αλήθεια ότι παρατηρήθηκαν από τότε καθυστερήσεις.

Φυσικά, πάντοτε αναγνωριζόταν ευρέως πως η ιδέα της διασύνδεσης της έρευνας και καινοτομίας με την παραγωγή μέσα από τη Ζώνη Καινοτομίας ήταν ιδιαίτερα πρωτοπόρα. Έτσι, ενώ θα περίμενε κανείς ότι η νέα κυβέρνηση θα επιχειρούσε να αντιμετωπίσει όσα προβλήματα είχαν ανακύψει σε ένα εγχείρημα που και η ίδια συμφωνούσε, τελικά η πρακτική που έχει μέχρι στιγμής ακολουθήσει οδήγησε σε παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ». Ενός επιστήμονα που επελέγη για τη συγκεκριμένη θέση ύστερα από προκήρυξη δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού.

Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα στον Τύπο, τα θέματα που οδηγούν στην συνεχή υποβάθμιση του εγχειρήματος της Ζώνης Καινοτομίας και προκάλεσαν και την αντίδραση του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:
1)    Εκδηλώθηκε η αδυναμία κατοχύρωσης δημόσιας γης μετά από προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει το 2009, λόγω έλλειψης έμπρακτης στήριξης από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
2)    Μειώθηκε η επιχορήγηση της Εταιρείας κατά 50% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, καθιστώντας τη λειτουργία της αδύνατη, αφού δεν επετράπη η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού που είχε ήδη επιλεγεί με διαφανείς διαδικασίες (Σεπτέμβριος 2009). Επιπλέον, η μείωση αυτή οδήγησε την Εταιρεία σε αδυναμία απόκτησης διαχειριστικής επάρκειας για τα έργα του ΕΣΠΑ.
3)    Αγνοήθηκε η προσπάθεια που είχε ήδη ξεκινήσει τα δύο τελευταία χρόνια με στόχο να καταρτιστεί σχέδιο κινήτρων για τη Ζώνη Καινοτομίας, το οποίο να έχει και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προτίμησε να παγώσει τις διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψει το αίτημα κατοχύρωσης των κινήτρων.

Επίσης, μετά και από την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας Φορέων Έρευνας και Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας για την Ανάπτυξη της Ζώνης Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2010, φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί ο αρχικός σχεδιασμός για τη Ζώνη Καινοτομίας και δίνεται έμφαση στην αξιοποίηση ορισμένων ήδη έτοιμων υποδομών της περιοχής, πράγμα που θα μπορούσε να ελαττώσει την εμβέλεια του όλου εγχειρήματος. Ανεξάρτητα από το εάν ο σχεδιασμός αυτός θα μπορούσε να έχει μια χρησιμότητα, πρέπει να τονιστεί ότι διαφέρει από όσα σχεδίαζε αρχικά η Εταιρεία «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ» για την Ζ.ΚΑΙ.Θ..

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι Υπουργοί:

1)    Για ποιο λόγο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επέλεξε να μην στηρίξει τις προσπάθειες της Εταιρείας «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ» για την κατοχύρωση γης; Έχει εγκαταλειφθεί πλήρως πια αυτή η προσπάθεια;
2)    Με ποιο σκεπτικό μειώθηκε η επιχορήγηση της Εταιρείας κατά 50%, τη στιγμή που το ποσό αυτό θα κάλυπτε τόσο τις ανάγκες της Εταιρείας σε εξειδικευμένο προσωπικό όσο και την απόκτηση διαχειριστικής επάρκειας για τα έργα ΕΣΠΑ;
3)    Γιατί εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια λήψης έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο κινήτρων της Ζώνης Καινοτομίας; Πώς θα εξασφαλίσει τώρα η κυβέρνηση αντίστοιχα κίνητρα έτσι ώστε να υποστηριχθεί ο προνομιακός ρόλος της Ζώνης;
4)    Ποιος είναι πλέον ο ρόλος της Εταιρείας «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ» στο νέο σχεδιασμό για τη Ζώνη Καινοτομίας;

Μετάβαση στο περιεχόμενο